România va primi 615 mil. euro pentru investiţii în exploatarea de cupru, grafit şi magneziu, de la Comisia Europeană – Ciolacu

Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti, la Gorj, Hunedoara şi Bihor, constând în investiţii în exploatarea de grafit, de magneziu şi de cupru, a anunţat, marţi, premierul Marcel Ciolacu.
AGERPRES - mar, 25 mart. 2025, 15:38
România va primi 615 mil. euro pentru investiţii în exploatarea de cupru, grafit şi magneziu, de la Comisia Europeană - Ciolacu

Şeful Executivului a susţinut o declaraţie comună, la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei, Bogdan Ivan, pe acest subiect, scrie Agerpres.

Citeşte şi

„Sunt alături de domnul ministru Bogdan Ivan, ministrul Economiei şi Digitalizării, şi avem împreună o veste extrem de bună. Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Şi vorbim aici de grafit, de magneziu şi de cupru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că „aceste materii prime esenţiale şi critice, totodată, sunt folosite, în primul şi primul rând, în energie, aviaţie şi industria de apărare”.

În acelaşi context, şeful Executivului a subliniat că investiţiile anunţate vor conduce la crearea de noi locuri de muncă, inclusiv la dezvoltarea pe orizontală a întregii industrii, şi a menţionat discuţiile purtate despre aceste proiecte cu Stephane Sejourne, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială.

„La ultima întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul Sejourne, am discutat toate aceste trei proiecte, noi am avut şapte proiecte depuse, dintre care au fost acestea trei selectate. Automat vor duce la mii de locuri de muncă, dar şi la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii „, a mai declarat Ciolacu.

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a punctat că proiectul privind exploatarea grafitului este unul „100% românesc”.

„Vorbim despre un proiect 100% românesc, atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SALROM, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, care va asigura o exploatare de 15.000 de tone pe an de grafit, grafit care va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie. E un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă şi această resursă se mai găseşte în România şi încă într-o ţară din Uniunea Europeană”, a arătat Ivan.

Ministrul a oferit detalii şi despre investiţia privind exploatarea de magneziu.

„De asemenea, când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiţie de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică şi care, de asemenea, poate fi folosită şi în industria farmaceutică. Acest proiect vine şi completează faptul că România este singura ţară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă”, a explicat Ivan.

El a menţionat importanţa extracţiei de cupru, care va creşte cu 2,3% producţia în materie la nivel european.

„Şi, de asemenea, cel mai mare dintre cele trei proiecte, care vine în judeţul Hunedoara, şi anume 300 de milioane de euro pentru extracţia şi rafinarea cuprului şi a aurului din subsolul României, care va aduce, automat, o reducere a dependenţei întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului faţă de importuri. În momentul de faţă, România depinde de importurile de cupru din state din afara UE. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei româneşti pe tot ceea ce înseamnă industria prelucrătoare, cât şi o parte semnificativă din cea europeană. Vom creşte cu 2,3% producţia la nivel european în materie de cupru, esenţial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospaţială şi apărare”, a declarat Bogdan Ivan.

Citeşte şi

 

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...