„Am discutat în detaliu despre apărare. Toată lumea ştie că există un război pe continentul nostru şi, ca orice război, este nesigur. Dar acesta este un război care are o semnificaţie imensă. Noi, cele 27 de state, am hotărât împreună să facem tot ce putem pentru a sprijini cererea Guvernului ucrainean încă de la începutul războiului. (…) Ce ştim acum: este foarte important să furnizăm, la cererea Ucrainei, muniţie şi capacităţi. Avem, din fericire, ce ne trebuie ca să construim industria de apărare în Europa din nou, dar trebuie să o facem împreună, iar acum (…) am decis că trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a creşte capacitatea de apărare a graniţelor noastre, inclusiv dacă este necesar să punem câţiva bani (…) pentru a creşte capacităţile noastre de apărare. Şi o vom face. (…) Vom vorbi astăzi să vedem ce se poate face. Sunt sigur că vom avea o discuţie fructuoasă, pentru că aceasta este o cerere a Ucrainei şi este angajamentul nostru”, a spus comisarul european după întrevederea cu premierul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.
El a evidenţiat faptul că România şi-a crescut bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB, arătând că acest lucru este „un exemplu pentru mulţi”.
„Am încredere că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare. Şi când o ţară cheltuie peste 2% din PIB, aceasta este diferenţa: vă protejaţi ţara voastră, dar protejaţi şi continentul european, iar pentru asta vă mulţumesc”, a afirmat Thierry Breton.
Discuţiile au vizat şi securitatea cibernetică, comisarul european apreciind că în acest domeniu trebuie să existe competitivitate.
„Securitatea cibernetică este foarte importantă”, a punctat comisarul european. El a precizat că va vizita viitorul sediu al Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică, găzduit de România.
Cei doi oficiali au discutat şi despre energie.
„Suntem într-o criză energetică şi statele membre sunt libere să decidă ce trebuie făcut. Este trecut în tratat”, a punctat comisarul european Thierry Breton.
El a reamintit că până în 2050 este nevoie de cel puţin 20% energie regenerabilă ca pondere în totalul consumului de energie.
Oficialul european a arătat că, în aceste zile, merge în câteva ţări care au o capacitate puternică în industria de apărare.
Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă, efectuează miercuri o vizită în România.