România va solicita UE compensații pentru diferențele mari de preț al energiei între Vestul și Estul Europei –  Burduja

12 09. 2024
burduja den_edited

“Sunt câteva luni în care prețul energiei este semnificativ mai mare în regiunea noastră, sunt câteva motive: discutăm despre un an secetos, despre o producție hidro mai mică, despre problemele de interconexiune cu Ungaria, despre o capacitate redusă de transport din Austria a energiei mai ieftine din vest către zona noastră Am acordat cu mare plăcere sprijin Ucrainei și Moldovei, desigur în condiții comerciale, care creează însă o presiune pe România”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferința “South East Europe Green EPC”.

Ministrul a spus că se va adresa Comisiei Europene în chestiunea diferențelor de preț, urmând astfel exemplul Greciei și că cele două țări își vor coordona eforturile.

“Nu putem accepta la nesfârșit, nu se poate ca doar anumite țări să plătească. Susțin extinderea pieței unice și a capacității de intercoexiune. România stă bine, Austria nu stă atât de bine”, a explicat Burduja.

“Voi aduce acest subiect în atenția Consiliului de Miniștri, noi trebuie să fim compensați pentru aceste diferențe de preț, nu se poate ca unii să rămână cu beneficiile și alții cu povara costurilor”, a spus Burduja. “Este un mecanism care trebuie creat”, a spus Burduja când l-am întrebat dacă există un astfel de mecanism operațional prin care am putea primi compensații.

Citeşte şi

Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni că piaţa unificată de electricitate din UE nu funcţionează pentru Europa de Sud-Est, adăugând că el va colabora cu România şi Bulgaria pentru a găsi o soluţie permanentă la explozia preţurilor la electricitate în regiune.

„Liniile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energie de pe piaţa din Europa Centrală spre cea din Europa de Sud-Est. Asta duce la preţuri extreme în unele zile, ceva ce nu poate fi acceptat”, a spus luni Theodore Skylakakis pentru un post de radio din Grecia.

Skylakakis a mai spus că modelul ţintă al unei piaţa unificate de electricitate în UE nu funcţionează. În acest sens, premierul Greciei este aşteptat să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni. Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o iniţiativă comună de către miniştrii Energiei din Grecia, Bulgaria şi România pentru a crea „un mecanism permanent de intervenţie oricând se înregistrează preţuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieţei energetice europene”.

România are, și azi, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa.