România va trece în 2015 la televiziunea digitală terestră. Care sunt avantajele noilor servicii
Fie că ai un televizor cu tuner digital terestru sau îţi vei achiziţiona un receiver pentru televizoarele care nu sunt dotate cu acest dispozitiv în mai puţin de doi ani şi România se va alinia ţărilor europene unde televiziunea analogică a devenit istorie prin lansarea platformelor digitale terestre.
Până pe 17 iunie 2015, când România trebuie să facă tranziţia, vor intra în funcţiune 5 multiplexe. Un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.
“Televiziunea digitală terestră este o nouă alternativă pentru utilizatorii din România. Această alternativă este una interesantă pentru că vine cu o calitate mult mai bună, semnalul digital oferă o calitate sporită a transmisiei în comparaţie cu sistemul analogic. Practic vine cu o serie de programe gratuite pentru că unul dintre multiplexele care se vor atribui va veni cu distribuire gratuită, cel care va conţine posturile Televiziunii Române, şi ar putea veni şi cu un mix de programe de televiziune şi radio pentru că există o flexibilitate în retransmisia canalelor audiovizale în sistem digital terestru”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, după cum spune legea audiovizualului, cine are o licenţă de retransmisie analogică are dreptul la o licenţă de retransmisie digitală. O altă prevedere a legii este că furnizorii de conţinut, deţinătorii de licenţe audiovizale digitale pot opta pentru un multiplex sau alt multiplex şi cu siguranţă CNA va stabili o procedură prin care se vor desemna programele pe multiplex.
“Toate televizoarele care vor fi produse de anul viitor pentru piaţa europeană vor avea încorporate tunere care să permită recepţionarea semnalului în format digital terestru, iar pentru cei care nu au televizoarele dotate cu un astfel de tuner vor folosi un set top box similar cu cel pe care îl folosim pentru a recepţiona semnal digital prin cablu sau satelit. Fiecare utilizator care nu vrea sa vadă doar acel multiplex care cuprinde televiziunea publică va plăti un abonament, dar modelul economic privind preţurile îl vor stabili operatorii”, a mai spus Marinescu.
Legat de subvenţionarea din partea statului a celor care vor să îşi achiziţioneze receptoare DVB T, acesta nu este permis de legile europene pentru că ar discrimina ceilalţi operatori care furnizează servicii audiovizuale prin cablu şi satelit.
“Cu siguranţă cum ceilalţi operatori au găsit o soluţie pentru a furniza set top box-urile necesare recepţionării semnalului prin cablu şi satelit, aşa şi operatorii multiplexelor vor găsi o soluţie pentru utilizatorul final”, a mai declarat preşedintele ANCOM.
Tranziţia la televiziunea digitală terestră va fi în avantajul utilizatorilor, dar nu şi al operatorilor de cablu şi satelit pentru că pachetele de posturi recepţionate prin DVB T ar putea să le fure clienţii.
“Şi în momentul de faţă televiziunea analogică terestră are un segment de public, care este mic în comparaţie cu alte state. Cu siguranţă televiziunea digitală terestră va prinde un segment de public important. Cât de important va fi el va depinde de cât va costa furnizarea serviciului şi de diversitatea programelor pe care le vor furniza. Poate un mix de televiziune cu radio să fie ceva care va stimula publicul să adopte. Românii recepţionează foarte multe programe, dar practic aşa cum ştim se uită la un număr redus dintre acestea. Dacă programele sunt adecvat alese ar putea să prindă”, a mai spus Marinescu.
Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedură de selecţie organizată de ANCOM înainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui să respecte condiţiile de acoperire teritoriale şi de populaţie, precum şi condiţii tehnice. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.