‘Având în vedere că în Qatar se importă circa 90% din produsele agroalimentare, comerţul poate reprezenta o soluţie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. În cadrul discuţiilor de astăzi (duminică – n.r.), a fost reiterată ideea că România va trimite primul său ataşat agricol la Doha, în vederea dezvoltării unui punct de intrare pentru regiunea Golfului pentru produsele agricole româneşti’, a arătat Daniel Constantin, citat într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Ministrul Agriculturii s-a întâlnit duminică, la Doha, Qatar, cu omologul său, ministrul Mediului, Ahmad Al-Hemaidi. Discuţiile au vizat crearea unui cadru în vederea realizării unui memorandum de cooperare între România şi statul Qatar pentru iniţierea unor relaţii bilaterale în domeniul agriculturii.
Potrivit MADR, până în prezent nu a existat un acord privind relaţiile bilaterale în domeniul agriculturii iar viitorul acord va viza domeniile cercetării, al creşterii animalelor, al produselor vegetale, precum şi al horticulturii.
‘Ministrul Mediului din Qatar a reînnoit invitaţia, acceptată de partea română, de a participa alături de agenţi economici la Târgul internaţional de agricultură din luna noiembrie, AGRITEQ 2015, care se va desfăşura la Doha. În cadrul vizitei din 24 mai 2015, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a avut o întrevedere şi cu managementul companiei Hassan Food, interesată de investiţii şi comerţ’, se precizează în comunicat.
Vizita ministrului Daniel Constantin este o componentă a unei delegaţii în Qatar şi Emiratele Arabe Unite, condusă de ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, în perioada 23 – 25 mai 2015.
Ministrul Agriculturii anunţa, în luna octombrie a anului trecut, că România va avea ataşaţi agricoli în cele mai importante ţări pentru export, cel mai probabil începând cu anul 2015.
‘Am pregătit deja oameni din minister, tineri, din punct de vedere al limbilor străine, dar şi al cunoaşterii zonelor respective din punct de vedere comercial. Eu sper ca din anul 2015 o parte dintre aceştia să îşi înceapă activitatea, dar trebuie să găsim resursele financiare. Nu sunt costuri foarte mari pentru că ştiu că sunt plătiţi la fel ca diplomaţii”, a explicat, la vremea respectivă, şeful MADR.