Cum văd România directorii trimişi aici de companiile străine

Directorii străini, care au venit la conducerea filialelor companiilor străine din România, au fost încântați de locurile pitorești, în special de parcurile verzi, dar și de viața activă a Bucureștiului. Unii au vizitat și alte locuri din România, alții o vor face în curând. Le-au recomandat rudelor, prietenilor, să vină în România și au venit. ECONOMICA.NET îți spune ce le-a plăcut străinilor în România.
Andrada Ghira - sâm, 13 sept. 2014, 21:02
Cum văd România directorii trimişi aici de companiile străine

David Gedlička, 35 ani, a preluat fotoliul de CEO al Porsche Finance Group România în luna septembrie a anului trecut. La un an de la venirea în România, Gedlička (foto 2) a vizitat Sibiul şi Braşovul, Nordul Moldovei, dar şi litoralul românesc.

„Când m-am decis să vin în România aveam doar câteva informații generale despre această țară, însă vă mărturisesc faptul că m-a surprins într-un mod plăcut. Știam câteva lucruri legate de situația geopolitică și economică a țării, având în vedere pregătirea mea în domeniul economic. De asemenea, ştiam câteva detalii despre istoria țării. Cu toate acestea, știam foarte puțin despre locuitorii ei sau despre peisajele impresionante pe care această țară le poate oferi”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, David Gedlička, CEO Porsche Finance Group.

Întrebat care sunt cele trei lucruri care l-au impresionat cel mai mult, șeful Porsche  spune că poate găsi chiar mai mult de trei, şi că s-a adaptat foarte uşor în noul post, în special datorită faptului că toată lumea vorbeşte cu uşurinţă limba engleză. Astfel, a dispărut bariera de limbă.

„În călătoriile mele prin România, am fost captivat de frumusețea peisajelor, precum și de abilitatea oamenilor de a improviza și de a găsi soluții, sau de flexibilitatea și dorința lor de a ne oferi ajutorul”, mai spune Gedlička.

La capitolul lucruri care i-au displăcut, Gedlička menţionează traficul din Bucureşti, dar şi lipsa punctualităţii şi a organizării de care s-a lovit în călătoriile prin ţară. Cu toate acestea, spune că mediul de afaceri este unul profesionist şi crede că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună şi în ceea ce priveşte turismul.

Chiar dacă a călătorit în ţară in interes de afaceri, şeful Porsche Finance Group şi-a făcut timp pentru un mic popas.

„Profit din plin de sfârșiturile de săptămână pentru a călători alături de familia mea în România, sau atunci când călătoresc în interes de afaceri în țară,poposesc o zi sau două pentru a explora împrejurimile. Astfel, am reușit să vizitez câteva orașe din zona Transilvaniei, precum Sibiu și Brașov, care m-au fermecat prin modul în care și-au menținut arhitectura și vechile tradiții și obiceiuri, în timp ce natura ce le înconjoară creează o atmosferă perfectă pentru relaxare, departe de marile orașe. Am explorat puțin și Nordul Moldovei, o zonă bogată în atracții turistice, cu mănăstiri ce poartă istoria câtorva secole și peisaje care îți taie respirația. M-am bucurat, de asemenea, și de litoral sau de expediții montane, una dintre cele mai recente, pe Transalpina”, mai spune Gedlička.

Direct din Togo, la București

Înainte să vină în România, Christophe Chamboncel (foto 3), directorul general al hotelului Novotel, a lucrat în cadrul Accor, în Togo. A petrecut mai mulţi ani în Africa şi nu a venit cu prejudecăţi în România.

„Eu sunt cel care am decis să vin în România. A fost disponibil postul pentru director general aici, la Bucureşti, şi am zis să încerc. La momentul respectiv, eram deja trei ani în Togo, iar noi de obicei stăm patru ani. Ştiam puţină istorie, ştiam despre Dracula, iar geografic ştiam unde este, pentru că sunt jumătate grec. Dar nu am avut prejudecăţi. Am călătorit în jurul globului în ultimii ani şi nu poţi avea prejudecăţi când ajungi într-o ţară. Aşa că e mai bine sa vii, să vezi, şi să judeci pe urmă. Niciodată să nu judeci înainte”, a povestit pentru ECONOMICA.NET, directorul Novotel.

Venirea la Bucureşti a însemnat şi apropierea de familia stabilită în sudul Franţei, şi spune că mulţi din cunoscuţii cărora le spunea că merge în România, aveau percepţii greşite şi că este un loc periculos.

Dar, a dat de oameni prietenoşi şi de parcuri cu mult verde. Traficul, o problemă pentru bucureşteni, nu a fost un inconvenient pentru managerul francez.

„Când am venit în noiembrie, şoferul de taxi spunea că sunt probleme în ceea ce priveşte traficul şi că este aglomerat. Am prieteni care locuiesc în Paris şi care fac două ore şi jumătate de acasă la serviciu şi încă pe atât înapoi. Personal, nu ştiu cum o fac, dar eu nu mă plâng. Locuiesc în partea de nord a oraşului şi în cele mai proaste zile fac 40 de minute până la muncă„, mai povesteşte Chamboncel.

Recunoaşte că nu a apucat să viziteze foarte multe locuri, însă a luat la puricat împrejurimile Bucureştiului, cam pe o rază de 15-25 de km, cum ar fi … Baloteştiul. „Am fost la Mogoşoaia, la Snagov, la Baloteşti. De ce Baloteşti? Pentru că nu e nimic de făcut în Baloteşti”, întreabă amuzat Chamboncel. Ei bine, a dat aici, din întâmplare, de un parc de aventură. „Ne plac parcurile de aventură, cum este cel din Braşov sau de la Comana”, mai spune directorul hotelului.

Chamboncel a fost împreună cu familia la Sinaia și a urcat chiar și la cota 2000. Spune că următorul pas este să viziteze orașe precum Sibiul, Brașovul, Timișoara și Delta Dunării.

Directorul Holcim România: Am fost impresionat de multitudinea satelor mici, răspândite prin toată țara

Fracezul François Pétry (foto 4), 47 ani, a preluat de la 1 februarie anul acesta funcția de director general al Holcim România.

„Cunoșteam faptul că în România există una dintre cele mai importante și dinamice piețe ale Grupului Holcim. În prezent, sunt încântat să fac parte dintr-un mediu care se dezvoltă rapid. România a fost supusă unei serii de reforme și transformări majore care au dus la remodelarea țării. Ceea ce se întâmplă și există în prezent în România nu se mai regăsește în imaginile descrise și prezentate de presa occidentală în anii ´90. Din păcate, străinii au în continuare o serie de concepții greșite despre România, însă acest lucru se datorează în mare parte și unei promovări necorespunzătoare a țării în Europa de Vest”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, François Pétry.

Despre București, directorul spune că îi plac parcurile. Sunt spațioase și oferă o gamă generoasă de activități. Îl încântă și energia orașului, cu oameni care sunt activi și cărora le place să se distreze după ce termină serviciul.

„Al treilea lucru pozitiv ar fi sentimentul de siguranță simțit în Capitală, în special în zona transportului în comun din subteran”, mai spune Pétry. În schimb, nu este încântat de dezvoltarea imobiliară a orașului, de construcțiile, lucrările de infrastructură sau proiectele rezidențiale care se desfășoară într-un mod haotic. Traficul din Bucureșt este un alt lucru de pe această listă. „Mi se pare că în anumite cartiere există o atmosferă tristă, gri. Tocmai din acest motiv, îmi place Bucureștiul mai mult vara, când orașul devine mai luminos, mai viu și mai colorat”, ne-a mai declarat Pétry. 

Cu fabrici în mai multe zone din România, directorul Holcim a călătorit în special acolo unde compania România are operațiuni. „Am fost impresionat de multitudinea satelor mici, răspândite prin toată țara. Îmi plac peisajele din zona rurală, mai ales din regiunile montane. Există câteva aspecte care ar trebui îmbunătățite. De exemplu, infrastructura rutieră. Altfel nu se poate ajunge rapid și în siguranță în toate zonele țării. De asemenea, există lacune în percepția străinilor când vine vorba de români. Frumusețea și calitatea oamenilor de aici este puțin cunoscută, mai ales în Europa de Vest”, mai spune directorul Holcim.

România este o țară frumoasă, cu locuri umitoare și oameni primitori

Când italianul Fabrizio Giombini (foto 5) a venit la începutul acestui an în România, nu știa foarte multe despre țara noastră. Giombini a venit la conducerea producătorului de medicamente MSD România, cunoscut în SUA sub numele de Merck & Co.

Însă prietenii apropiați i-au spus că România este o țară frumoasă, cu locuri umitoare și oameni primitori. Despre București, spune că îi plac parcurile verzi, locurile frumoase unde îți poți petrece timpul și viața socială ridicată. La polul opus, blocajele din trafic, lipsa unui sistem de transport în comun bine organizat și demolarea clădirilor vechi cu arhitectură unică, sunt lucrurile care i-au displăcut.

„Până în acest moment nu am avut ocazia să călătoresc în afara Bucureștiului. Trebuie să spun că am explorat această frumoasă capitală a României și am descoperit locuri și clădiri captivante, dar și oamenii cu care am interacționat. În curând, familia mi se va alătura și am în plan să explorez mai mult din România. Am auzit multe lucrurile frumoase despre mănăstirile din nordul țării, din Bucovina, despre locurile frumoase din Maramureș, Cluj și Brașov, dar și despre plajele de la Marea Neagră”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Fabrizio Giombini.

Niciunul dintre acești directori nu a ezitat să le recomande prietenilor și familiei să vină în România în vacanță. Unii dintre ei au fost deja gazde pentru prieteni și rude. 

„Este o țară minunată pe care, din păcate, nu mulți au pus-o pe lista lor de vacanță. România are atât de multe de oferit, dar am rămas uimit de faptul că potențialul său turistic nu este suficient promovat, astfel încât să contribuie la schimbarea imaginii țării în exterior. Cred că românii ar trebui să se mândrească și să fie mai vocali peste hotare legat de frumusețea acestei țări”, este de părere David Gedlička, CEO Porsche Finance Group.

Directorul Novotel este și el de părere că România trebuie să își schimbe imaginea pentru turiștii străini, și în special cea în care se pune semnul egal în România și rromi.

„Dacă România vrea să își schimbe vizibilitatea în afară, ar trebui să facă ceva în termeni de personal marketing, pentru că am fost foarte impresionat când am venit să văd infrastructura. Bineînțeles, sunt multe de făcut, dar nici Roma nu a fost construită într­o zi. România trebuie prezentată ca o destinație accesibilă, unde sunt multe lucruri de făcut. Dar, acest lucru trebuie făcut și organizat în mod corect. Acum este o destinație de business, dar sunt convins că poate și o destinație de vacanță”, spune Christophe Chamboncel.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...