Astfel, primul proiect vizează electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Compus din patru loturi, cu o lungime totală de peste 160 de kilometri, implementarea proiectului a început în ianuarie 2023 şi se estimează că va fi finalizată la sfârşitul anului 2027. Banii sunt necesari pentru asigurarea cofinanţării aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
„Guvernul a aprobat începerea negocierilor cu Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea finanţării sumei de 300 milioane de euro pentru electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Consiliul de Administraţie al Băncii a aprobat această finanţare în cursul lunii februarie. Proiectul este estimat la 1,975 miliarde de euro (inclusiv TVA şi achiziţia de trenuri), alocarea aferentă din PNRR fiind în sumă de circa 1,1 miliarde de euro, iar diferenţa va fi acoperită de statul român”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.
Al doilea proiect se referă la modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad. Proiectul de investiţii este compus din patru loturi şi are o lungime de peste 160 de kilometri. Implementarea proiectului a început în decembrie 2022 şi este estimat a fi finalizat la sfârşitul anului 2027.
„Guvernul a aprobat începerea negocierilor cu Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea finanţării de 300 milioane de euro pentru modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad. Consiliul de Administraţie al Băncii a aprobat această finanţare în cursul lunii februarie. Valoarea estimată a proiectului este de 1,758 miliarde de euro (inclusiv TVA şi achiziţia de trenuri). Cea mai mare parte din această sumă – 1,1 miliarde de euro – va fi asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar diferenţa, de statul român. Astfel, suma de 300 de milioane de euro finanţată de BEI va sprijini autorităţile române în acoperirea acestei contribuţii”, transmite sursa citată.
Dialogul Guvernului României cu BEI vizează un pachet de asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 2 miliarde de euro, ce include proiecte de infrastructură rutieră – Autostrăzile A3 şi A7; feroviară – electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor şi modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad şi metrou – Magistrala I de metrou Cluj şi Magistrala 4 Bucureşti – Secţiunea Gara de Nord – Filaret.