Iată primul grafic din prezentare, foarte sugestiv pentru a înțelege dinamica diferită a PIB în cele două țări.
Curbele arată evoluția PIB-ului fiecărei țări față de momentul inițial, 1990, dar pentru a înțelege și mai bine cum stă treaba nu uitați că în 1990 cele două țări aveau cam același PIB/locuitor: 6867 dolari în Polonia, respectiv 5624 în România. Exagerând puțin, putem spune că Polonia și România replică istoria modernă a celor două state coreene: Polonia este Coreea de Sud, iar România Coreea de Nord: pleacă din același punct și urmează evoluții divergente.
Radu Crăciun spune că România s-a decuplat de Polonia în două etape, eu aș zice că au fost trei. Să ne uităm din nou pe graficul PIB pe care l-am postat luna trecută pe blog, care are la bază datele FMI (PIB/loc, la paritatea puterii de cumpărare, dolari curenți).
Prima decuplare s-a produs chiar la momentul inițial, când Polonia a implementat Planul Balcerowicz (terapia de șoc), iar România a mers pe o reformă graduală. Regimul Iliescu-Roman a ratat o șansă istorică în 1990, amânând reformarea rapidă a economiei și prelungind astfel perioada de declin. Dar decuplarea nu poate fi imputată doar guvernului de atunci, ci și BNR. Pentru a înțelege de ce, hai să vedem care erau elementele centrale ale Planului Balcerowicz:
Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane, București.