România vs. UE la preţuri. Polonia are mâncarea mai ieftină, Ungaria ne bate la alcool şi îmbrăcăminte

România nu este nici pe departe o ţară ieftină, aşa cum s-ar putea crede ţinând cont de salarii şi PIB pe cap de locuitor. Ţări mult mai dezvoltate, unde puterea de cumpărare este net superioară celei din România, au preţuri mai mici la mâncare sau utilităţi. Spre exemplu, Polonia este cea mai ieftină ţară pentru alimente şi băuturi răcoritoare, iar noi avem printre cele mai mari costuri la produse electrice.
Economica.net - D, 28 aug. 2016, 20:54
România vs. UE la preţuri. Polonia are mâncarea mai ieftină, Ungaria ne bate la alcool şi îmbrăcăminte

România este a doua cea mai ieftină ţară din UE din punct de vedere al nivelului preţurilor la produse de larg consum şi servicii raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, arată ultimele rapoarte ale Institutului de Statistică European, Eurostat. Preţurile din România sunt astfel, undeva la 45% sub media UE, dar mai mari decât în Bulgaria unde sunt cu 53% sub media UE. În schimb, în Danemarca- cea mai scumpă ţară din UE- preţurile erau anul trecut cu 37% peste media Uniunii.

Analiza a fost realizată ţinându-se cont de preţurile la peste 2.400 de produse şi servicii din cele 28 de state membre ale UE. 

Cu toate acestea, sunt categorii de produse care pot fi găsite la preţuri mai mici în alte state mult mai dezvoltate decât în România. Spre exemplu, în cazul alimentelor şi al băuturilor răcoritoare, cea mai ieftină ţară este Polonia, cu un indice de preţ de 63 faţă de 64 cât are România. 

În ceea ce priveşte costul băuturilor alcoolice şi al tutunului, ţara noastră se află pe acelaşi palier cu Polonia (indice 69), dar peste Bulgaria (indice 55), Ungaria (65), Cehia (67). Cele mai scumpe ţări din UE la alcool şi ţigări sunt Norvegia (221), Marea Britanie (180) şi Islanda (173).

Dacă ne uităm la haine, ca român este mai ieftin să le cumperi din Bulgaria (indice 79) sau Ungaria (indice 81), iar dacă ţinem cont şi de statele care doresc să adere la UE, cea mai potrivită alegere este Turcia unde se găsesc cele mai ieftine articole vestimentare (63).

Încălţămintea este mai scumpă la noi decât în restul statelor din Balcani (index 98), printre ţările cu produse mai ieftine numărându-se Bulgaria (78), Polonia, (88), Ungaria (97), Croaţia (92), Slovacia (96), Malta (97), Portugalia (97), Cipru (97). DE altfel, încălţămintea din România este la fel de scumpă ca în Germania, spre exemplu.

La capitolul energie (electrică şi combustibil) Danemarca (124) este, de departe, cea mai costisitoare ţară, în timp ce în Serbia (42) preţurile sunt cele mai mici. În România, indexul este 57, astfel că avem costuri mai mari decât în Bulgaria (53) şi Ungaria (56).

Şi mobila şi electrocasnicele sunt mai scumpe în România decât în Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Turcia, în vreme ce la electrice suntem a treia cea mai scumpă ţară din UE, după Islanda şi Malta.

Nici transportul cu propria maşină nu este printre cele mai ieftine în România. Este mai bine în Bulgaria, Polonia sau Cehia, în timp ce la transportul în comun Bulgaria şi ţara noastră au cele mai mici tarife. De asemenea, în ceea ce priveşte preţurile la restaurante şi hoteluri, acestea sunt similare cu cele din Ungaria, dar mai mari decât în Bulgaria.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Rusia – Exporturile de gaze lichefiate au scăzut cu 4,4% în primele şase luni din 2025
Criză Rusia – Exporturile de gaze lichefiate au scăzut cu 4,4% în primele şase luni din 2025
Exporturile Rusiei de gaze naturale lichefiate (GNL) au scăzut în ritm anual cu 4,4% în primul semestru din 2025, la 15,2 milioane tone metrice, arată datele preliminare publicate de LSEG, pe......
Pagubă uriașă în urma incendiului la depozitul LPP, care deține Sinsay, Reserved și Mohito. Livrările comenzilor, întârziate
Pagubă uriașă în urma incendiului la depozitul LPP, care deține Sinsay, Reserved și Mohito. Livrările comenzilor, ...
Un incendiu puternic a izbucnit duminică după-amiază, 29 iunie, la unul dintre depozitele din parcul logistic CTPark Bucharest ...
Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe? 
Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe? 
Situația fiscal-bugetară a României a ajuns în punctul în care numeroasele probleme acumulate în ani de zile  au generat ...
Cel mai mic ROBOR din ultimele două luni – date BNR 3 iulie 2025
Cel mai mic ROBOR din ultimele două luni – date BNR 3 iulie 2025
ROBOR scade şi atinge cea mai mică valoare înregistrată de la începutul lunii mai 2025, după primul tur al alegerilor ...