„Membri Romanian Business Leaders, antreprenori români care astăzi sunt lideri pe pieţele lor, au fost la începuturi angajaţi în companii multinaţionale. Astăzi, în Romania, problemele cu adevărat importante nu ţin de provenienţa capitalului. Esenţial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc şi să asigure un cadru transparent, stabil şi predictibil, în care capitalul autohton şi străin să producă valoare pentru economie şi pentru români”, precizează sursa citată.
Potrivit RBL, dezvoltarea capitalului românesc a fost blocată de „infamul capitalism de cumetrie”, care a ţinut a ţinut în loc societatea în ansamblul ei, fapt arătat de poziţia investiţională internaţională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor şi numărul redus de start-upuri cu capital românesc care au venituri anuale mai mari de 1.000.000 euro.
„România trebuie să-şi propună să urce 4-5 poziţii în clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cât mai mult capital străin şi românesc, să ţinem şi să atragem oamenii talentaţi în ţară. Suntem într-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia întreaga societate dacă suntem înţelepţi să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm serios de treabă, susţine Romania Business Leaders.
RBL consideră că multinaţionalele au meritul de a fi pregătit mulţi antreprenori români şi că au contribuţie importantă la bugetul statului. „Multinaţionalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulţi antreprenori şi şefi de companii româneşti şi-au început cariera în companii internaţionale, unde au învăţat şi şi-au dezvoltat abilităţi pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri şi în companiile cu capital românesc”, se arată în comunicat.
Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care asigură o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat.