Românii au băgat cu 70 de milioane de lei mai mulți bani în februarie în fondurile mutuale
Fondurile cu expunere pe acțiuni au recăzut în dizgrația invetitorilor, subscrierile nete în acest tip de fonduri fiind negative (-0,5 milioane de lei), după ce, în ianuarie, stimulați de creșterile bursiere, investitorii plasaseră cu 12,5 de milioane de lei mai mult decât au retras, potrivit ultimului raport al Asociației Administratorilor de Fonduri.
Fondurile de investiții în obligațiuni au atras net 48 de milioane de lei, mai mult decât dublu decât reușiseră în ianuarie, în vreme ce subscrierile nete în fondurile monetare au crescut cu mai mult de 30% până la peste 114 milioane de lei.
De altfel, fondurile monetare și cele de obligațiuni continuă să fie în prim planul industriei, subscrierile nete înregistrate de acestea în luna februarie reprezentând 95,1% din totalul subscrierilor nete.
Valoarea activelor din fondurile monetare acoperă aproape 46%, iar cea din fondurile de obșuigațiuni aproape 29% din toalul averii fondurilor mutuale autohtone, de 7.176 milioane de lei, sau 1.650 milioane de euro, în creșteer cu 3,3% în februarie.
Cei mai mari administratori sunt Erste Asset Management România cu o cotă de piață de 34,51% pe piața fondurilor mutuale și Raiffeisen Asset Management, cu o cotă de piață de 34,13% pe piața fondurilor mutuale, Administratorii de la Raiffeisen își mai adaugă în portofoliu activele de 112 milioane de lei din fondurile închise (la care accesul nu este continuu ca la cele deschise sau mutuale).
În luna februarie 2012, volumul activelor nete deținute de fondurile închise s-a apreciat cu peste 2,5%, atingând la finele lunii valoarea de 269,5 milioane de lei lei sau 62 milioane de euro.