Pentru anul următor, reprezentanţii Asociaţiei se aşteaptă ca valoarea indicatorului să scadă din nou, la 6 – 6,5 miliarde de lei, ca urmare a diminuării contribuţiilor obligatorii, de la 5,1% la 3,75%, pentru acest pilon de pensii.
‘Anul 2017 a fost unul destul de plin de evenimente interesante. A fost decisă scăderea de la 5,1% la 3,7% de la 1 ianuarie 2018, scenariu pe care noi în vedem temporar şi reversibil, în condiţiile în care ne raportăm la 6%, cum ar fi trebuit să fie din 2016’, a declarat Andreea Pipernea, noul director general al NN Pensii, în cadrul conferinţei.
Potrivit acesteia, odată cu discuţiile care au avut loc de-a lungul anului în spaţiul public pe tema pilonului II, oamenii au devenit mai interesaţi de acest subiect şi mai conştienţi că aceştia sunt banii lor pe care îi vor primi la pensie.
De asemenea, aceste discuţii au aprins şi apetitul pentru pilonul III de pensii, adică cele private facultative. Anul acesta au fost virate la pilonul III sume de 272 milioane de lei, faţă de 249 milioane de lei în 2016. Pentru anul viitor, reprezentanţii APAPR estimează că se vor strânge 300 de milioane de lei la pensiile facultative. Anul acesta, s-au înscris la pilonul III 40.000 de noi clienţi, acesta fiind cel mai mare număr de nou-veniţi din ultimii şapte ani.
Totodată, activele fondurilor private de pensii au ajuns în acest an la 8,9 miliarde de euro, de la 7,3 miliarde de euro anul trecut, şi vor atinge 10,5 miliarde de euro anul viitor.
Din totalul activelor, 92% sunt investite în România. Fondurile private de pensii deţin 14% din titlurile de stat ale României, fiind al doilea deţinător de datorie publică, după bănci.
La rândul său, Radu Crăciun, preşedintele BCR Pensii, a arătat că partea plină a paharului, după cele întâmplate în acest an, este că nu s-a modificat sistemul, ci doar nivelul de contribuţie.
‘Din fericire, sistemul a rămas intact şi, în momentul în care un decident hotărăşte să se revină la cea a fost iniţial, acest lucru se poate face rapid’, a susţinut Crăciun.