Românii au plasat peste 1,2 miliarde de lei, net, în fondurile mutuale în 2013. Care sunt favoritele

Numărul investitorilor în fondurile de investiţii deschise (mutuale) a depăşit pragul de un sfert de milion. Subscrierile nete ale acestora în cele 63 de fonduri mutuale româneşti pe trimestrul al II-lea a fost de peste 415 de milioane de lei. Astfel,  diferenţa totală pe 2013 dintre plasamente şi retrageri se ridică la 1,22 de miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 iul. 2013, 11:53
Românii au plasat peste 1,2 miliarde de lei, net, în fondurile mutuale în 2013. Care sunt favoritele

Cei peste 252.000 de investitori în fondurile mutuale au subscris titluri în valoare de peste 1,72 miliarde de lei şi au solicitat retragerea a peste 1,3 de miliarde de lei, pe trimestrul încheiat la 30 iunie.

Valoarea totală a activelor nete ale celor 63 de fonduri mutuale (deschise, cu emisiuune şi răscumpărare continue de titluri) este de 10,3 miliarde de lei, potrivit  raportului pe luna mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Subscrierile nete (diferenţa dintre plasamante şi retrageri) au depăşit 415 milioane de lei.

Ritmul de economisire şi investiţie în fondurile mutuale a scăzut în trimestrul 2, faţă de trimestrul 1, când subscrierile nete (diferenţa dintre sumele plasate şi cele retrase) au fost de 812 milioane de lei.

În apropierea vacanţei, investitorii au scos mai mult din fonduri în trimestrul 2 faţă de trimestrul 1, când subscrierile (1,76 miliarde de lei) au fost comparabile cu cele din perioada aprilie – iunie. Atunci, însă, retragerile au fost mai mici, de 950 de milioane de lei.

Cele mai multe plasamente se fac în fondurile cu grad redus de risc, mai ales în cele de obligaţiuni. Fondurile de obligaţiuni în lei au stras subscrieri nete de  aproape 210 milioane de lei, în trimestrul 2.

Alte fonduri cu plasamente monetare şi de obligaţiuni, inclusiv  în euro, care nu se pot încadra în clasificările oficiale,  au atras 205 milioane lei (în echivalent).

Aceste fonduri mai investesc şi în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste (ale unor mari bănci , mai ales) şi în depozite bancare.

Câştigurile

Cel mai mare randament pe ultimele 12 luni este al fondului Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management, dar profiturile acestuia sunt datorate speculaţiilor abvansate cu instrumente derivate de mare risc.

Următorele randamente în top sunt ale unor fonduri de investiţii care imită, până la un anumit punct portofoliiile unor indici bursieri româneşti: Certinvest BET FI Index (+27%), Certinvest BET Index (20%), BT Index Romania ROTX (20%) şi  Certinvest XT Index (18%).

Următorul cel mai mare randament obţinut pe piaţă este cel al portofoliului ECONOMICA.NET.

Cele mai mari fonduri sunt BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management România (EAM),  cu active de 4,3 miliarde de lei şi care a atras subscrieri nete de peste 45 de milioane de lei luna trecută.

Randamentul BCR Obligaţiuni pe ultimele 12 luni este de 7,83%.

BCR Obligaţiuni este urmat de Raiffeisen Ron Plus, administrat de RRaiffeisen Asset Management (RAM), şi care are active de 1,8 miliarde de lei şi care a atras subscrieri nete de peste 33 de milioane de lei luna trecută.

Raiffeisen Ron Plus are un randament de 6,69%.

Raiffeisen Euro are active echivalente cu 1,44 miliarde de lei. BRD Simfonia 1 (active 545 mil.,  subscrieri 47 mil., randament de 5,44%) şi BRD Euro Fond (527 mil., 4,15% în euro) sunt următoarele în top.

New Entry

Luna trecută a intrat pe piaţă un nou fond închis (fără emisiune şi răscumpărare continue de titlrui), denominat în euro: Global Investing Fund, administrat de Vanguard Asset Management.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...