Astfel, conform analizei Global Payments, plăţi efectuate de către români cu cardul, în cuantum de 24.394.295 lei, au avut loc fie online, fie în magazine fizice, prin POS sau aplicaţia GP tom.
Comparativ cu evenimentul de shopping anterior, românii au cheltuit cu 43% mai mult decât în 2021, când valoarea plăţilor cu cardul a fost în jur de 3,4 milioane de euro (17.006.190 lei).
În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor realizate fizic, cu cardul, a fost considerabil mai mare în 2022, fiind înregistrate peste 190.000 de plăţi, prin terminalele Global Payments, cu 40% mai multe decât anul trecut (136.127). Suma medie plătită cu cardul, de „Black Friday”, a fost în jur de 128 de lei.
Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în supermarketuri şi în magazine alimentare, unde românii au cheltuit aproape două milioane de euro într-o singură zi (9.504.384 lei).
În ierarhie urmează magazinele de bricolaj şi materiale de construcţii unde s-au cheltuit 800.000 de euro (4.057.565 lei), aproape dublul sumei cheltuite anul trecut de „Black Friday” (+47%).
Potrivit sursei citate, valoarea plăţilor online a înregistrat o creştere de 64%, faţă de ediţia anterioară a „Black Friday”, în timp ce numărul tranzacţiilor s-a majorat cu 30%.
„Practic, acest lucru arată că românii au cheltuit online o sumă medie mai mare decât anul trecut, când aceasta era de 321 de lei, ajungând la 403 lei, de Black Friday 2022. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în magazinele cu articole sportive, urmate de cele cu produse pentru animalele de companie. Valoarea tranzacţiilor online a fost foarte apropiată, românii cheltuind, în medie, 300 de lei pe articole sportive şi 287 de lei pe produse pentru prietenii lor necuvântători. Românii au câştigat încredere în instrumentele de plată digitale, realizând şi tranzacţii online cu valori foarte mari. Au cumpărat, de exemplu, haine în valoare de peste 8.000 de lei, un ceas de peste 5.000 de lei sau telefoane de peste 1.800 de lei”, se precizează în analiza de specialitate.
Un studiu derulat de Cognition a relevat că atunci când vine vorba de plăţile cu cardul, consumatorii români caută să achiziţioneze produse de calitate ridicată (65%), urmate îndeaproape de produse care oferă recompense sau beneficii la achiziţie, precum reduceri sau cadouri (43,3%), locul trei al preferinţei (39%) fiind ocupat de produse pentru care simt că au beneficiat de un nivel ridicat de serviciu clienţi, ca principal factor determinant al achiziţiei.
Global Payments este lider mondial în furnizarea de servicii tehnologice de plată. Soluţiile companiei sunt utilizate de către clienţi din o sută de ţări şi, anual, procesează peste 50 de miliarde de tranzacţii.
Pentru comercianţii din România sunt procesate tranzacţii anuale de aproximativ 6,5 miliarde de lei şi sunt gestionate peste 14.000 de terminale de plată.
Compania utilizează cea mai înaltă securizare posibilă 3D Secure şi este certificată PCIDDS (Payment Card Industry Data Security Standard).