Românii au rulat anul trecut 1,9 milioane de lei din vânzarea de trufe și alte ciuperci din flora spontană. Prețurile au scăzut față de anul anterior
Căutătorii români au cules anul trecut din flora spontană 145,13 tone de trufe şi alte ciuperci comestibile, cu 10,8% mai mult decât cu un an în urmă, potrivit unei cercetări a Institutului Național de Statistică ( INS). În schimb, valoarea vânzărilor acestor produse s-au diminuat cu 32%, până la 1,97 de milioane de lei.
Potrivit magazinelor online care vând trufe negre în stare proaspătă, un kilogram se vinde cu aproximativ 600-650 de lei. Prețul este dat însă de raritatea produsului, astfel că poate crește mult peste această valoare.
Trufele cresc preponderent în pădure, în sol, sub straturi de frunze moarte, la o adâncime cuprinsă între 5-40 cm, dar pot fi găsite și până la 50 cm adâncime. de aceea, culegătorii folosesc câini dresați pentru a le găsi. În alte țări însă sunt crescătorii de trufe.
Cea mai mare resursă de trufe din lume este însă Spania unde aproximativ 80% din cantități provin din zona Sarrion unde sunt cultivate cu aceste ciuperci pe 8.000 de hectare.
De asemenea, alți mari cultivatori sunt Italia și Franța, deoarece aceste țări oferă condiții de mediu și climatice esențiale pentru cultivare.