Românii au stat în beznă, în medie, aproape şapte ore în 2018. Situaţia s-a îmbunătăţit, dar rămâne mult mai proastă faţă de ţările dezvoltate

Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2017, de 407 de minute, pentru un consumator raordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea  bună este că această valoare este cu 70 de minute mai mică decât cea de anul trecut. Indicatorul este încă mare faţă de cel din statele dezvoltate. Cel mai puţin au avut de suferit bucureştenii, iar cel mai mult cei din Moldova.
Mihai Nicuţ - mar, 16 iul. 2019, 18:29
Românii au stat în beznă, în medie, aproape şapte ore în 2018. Situaţia s-a îmbunătăţit, dar rămâne mult mai proastă faţă de ţările dezvoltate

Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea (Sistem) pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.

Indicatorul SAIDI se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate şi se calculează şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural.

În medie, la nivel national, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2017, de 407 minute (opriri planificate şi accidentale), adică şase ore şi 47 de minute. Este o scădere semnificativă, la nivel national, cu 70 de minute, faţă de cele 477 de minute raportate de ANRE pentru anul 2017.

Din cele 407 minute, 183 de minute (193 anul precedent)  reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 224 de minute (283 anul trecut) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie. Durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România, dar şi între mediul urban şi cel rural.

Mai jos puteţi vedea situaţia întreruperilor planificate şi accidentale pentru fiecare zonă de distribuţie din România:

Citeşte şi:

Peste 1,1 milioane de consumatori casnici de energie electrică au trecut în piaţa concurenţială anul trecut – ANRE

Cel mai puţin au stat în beznă locuitorii din regiunea Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov, Giurgiu), deservită de italienii de la Enel: 184 de minute ( o scădere de la 192 de minute, în total, în 2017), iar cel mai mult cei din Moldova, (593 de minute), deserviţi de E.On (Delgaz Grid). În 2017, cea mai mare întrerupere apărea  în zona Muntenia Nord, zonă deservită de Electrica- 599 de minute.

“Se constată o ușoară îmbunătățire a indicatorilor de continuitate în anul 2018 față de anul precedent însă diferența dintre frecvența întreruperilor neplanificate și frecvența întreruperilor planificate este mare și, de asemenea, durata medie a întreruperilor neplanificate este mai mare decât durata medie a întreruperilor planificate. Această situație reflectă faptul că volumul și durata întreruperilor accidentale sunt mari, fapt ce trebuie investigat pentru identificarea cauzelor și a măsurilor necesare pentru corectare”, arată ANRE în raport.

Citeşte şi:

Marii consumatori de electricitate ar putea plăti facturi mai mici. O nouă schemă de sprijin

“Se remarcă o tendință cvasigenerală de scădere a frecvenței întreruperilor neplanificate (excepție făcând SDEE Muntenia Nord și, într-o oarecare măsură SDEE Transilvania Nord și E-Distribuție Dobrogea), precum și a duratei medii a întreruperilor neplanificate. În privința întreruperilor planificate, există abordări diferite din partea OD (operator de distribuţie-n.red.).

E-Distribuție Muntenia planifică un număr relativ mic de întreruperi de durată relativ scurtă (comparativ cu alți OD), în timp ce Delgaz Grid planifică întreruperi mai multe și mai lungi. Motivația se poate găsi în starea, topologia, volumul și ponderea urban/rural a rețelelor în zonele de concesiune. Astfel, E-Distribuție Muntenia are o concentrare a rețelelor în zona urbană (peste 80 % din numărul de utilizatori), pe când Delgaz Grid are o pondere majoritară a consumatorilor în mediul rural (aproape 60 %) şi un volum de instalații cu aproape 70 % mai mare decât E-Distribuție Muntenia la linii și branșamente și 200 % la stații electrice de conexiune/transformare”, mai arată Autoritatea.

“Se mai observă că, în general, SAIDI pentru întreruperile neplanificate are o valoare mai mare decât pentru întreruperile planificate. Principalul indicator de performanţă pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate din cauza OD (cazul d), fără întreruperile neplanificate provocate de evenimente meteorologice deosebite, respectiv de utilizatori și terţi”, se mai arată în raportul ANRE.

Cum au evoluat timpii de întrerupere pentru toţi distribuitorii

Pentru a evalua şi compara performanţa fiecarui distribuitor, am ales să comparăm SAIDI neplanificat în anii 2018 şi 2017, pe motiv că întreruperile planificate pot apărea ca urmare a investiţiilor făcute în reţele, care de multe ori au nevoie de întreruperea temporară şi planificată a alimentării. Iată situaţia pentru fiecare distribuitor în parte:

E-Distribuţie Muntenia (Enel):  138 de minute în 2017 faţă de 145 în 2017. Îmbunătăţire cu 4,8%

E-Distribuţie Banat (Enel): 214 minute în 2017 faţă de 259 de minute în 2017. Îmbunătăţire cu 17,3%

E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 188 de minute în 2017 faţă de 185 minute în 2017. Înrăutăţire cu 1,6%

Distribuţie Energie Oltenia (CEZ): 265 de minute în 2018 faţă de 301 minute în 2017. Îmbunătăţire  cu 12%

Delgaz Grid (E.On): 254 de minute în 2018 faţă de 320 minute în 2017. Îmbunătăţire  cu 20%

SDFEE Transivania Nord (Electrica): 246 minute în 2018 faţă de 370 de minute în 2017. Îmbunătăţire cu 33%

SDFEE Transivania Sud (Electrica): 250 de minute în 2018 faţă de 300 de minute în 2017. Îmbunătăţire de 16%.

SDFEE Muntenia Nord (Electrica): 207 minute în 2018 faţă de 323 minute în 2017. Îmbunătăţire cu 36%

Citeşte şi:

Hidroelectrica vine cu o nouă ofertă de preţ la energie electrică pentru populaţie, mai mic decât cele reglementate de stat

Comparaţia cu ţările dezvoltate din Europa

Chiar dacă indicatorul SAIDI neplanificat a scăzut semnificativ în 2018, valoarea rămâne de cel puţin două ori mai mare decât cele mai slabe valori din ţările din Europa Occidentală. Iată ce spune ANRE:

“Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi neplanificate (cazul d), au valori cuprinse între 138 min/an pentru E-Distribuție Muntenia şi 265.05 min/an pentru Distributie Energie Oltenia, respectiv valoarea medie pe ţară este de 224.14 min/an, valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20 – 100 min/an înregistrate în ţările europene avansate”.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...