Investesc milioane de euro în extindere şi mai toţi mizează pe faptul că pot oferi consumatorilor români cel mai important lucru pentru ei într-o perioadă de turbulenţă economică: preţuri bune. Aceasta în contextul în care, până acum, românii s-au obişnuit cu ideea că, dacă vor să îşi facă cumpărăturile lângă casă, trebuie să plătească corespunzător. Cheia succesului pare însă a fi un alt business care să poată susţine promisiunea celui mai bun preţ.
Cine se bate cu marii retaileri
La finele anului trecut, compania cu capital integral românesc Succes Nic Com, deţinută de cel mai bogat om din Gorj, omul de afaceri Nicolae Sarcină, a îndrăznit să facă primii paşi pe piaţa de retail din Capitală, dominată de marile lanţuri internaţionale. Compania implicată în multe alte afaceri de la transporturi la benzinării şi panificaţie, a deschis sub brandul Succes 5 magazine de proximitate dintre care două în sectorul 3, unul în sector 4, unul în sector 5 şi un altul în sector 6. Planurile lor sunt însă extrem de ambiţioase. Compania vrea să inaugureze anul acesta 50 de noi magazine în Bucureşti şi alte câteva zeci în principalele oraşe din zona de sud şi vest a ţării. Suprafaţa medie a unui magazin Succes este de 100 de mp. „Ajungând la concluzia că am rămas aproape singurul retailer român care rezistă şi se extinde pe piaţa din ţară, ne-am hotărat să ne continuăm expansiunea la nivel naţional, având preţuri competitive, preţuri de hipermarket în magazine de proximitate, având o logistică performantă şi o echipă dornică de muncă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Anca Dragotescu, directorul executiv al companiei. Promovat ca un lanţ de magazine de proximitate cu preţuri mici, Succes are avantajul flexibilităţii politicii comerciale faţă de cea a multinaţionalelor, după cum spun reprezentanţii companiei.
De la lapte la magazine
O altă companie care a făcut anul acesta primii paşi în retail este producătorul piteştean de lactate Lactag. Compania a inaugurat în februarie trei magazine sub brandul „Pe gustate!” iar până la finele lui martie are în plan deschiderea a încă 9 unităţi. În total, Lactag va avea până de Paşte 30 de magazine în zona de sud a ţării. Printre acestea se numără şi un supermarket cu o suprafaţă de 1500 de metri pătraţi pe care îl va inaugura în Craiova în următoarea perioadă. Unităţile din Capitală, cu suprafeţe cuprinse între 80 şi 100 de metri pătraţi vor comercializa toată gama de lactate din portofoliul Lactag, dar şi alte produse fresh precum carne, mezeluri, peşte, legume, produse de băcănie şi panificaţie. De asemenea, vor avea şi produse non-food de strictă necesitate. La produsele fresh, inclusiv la mezeluri şi carne preţurile sunt de producător după cum spune producătorul.
Magazinele de producător, o tendinţă mai veche
Acestea sunt cele mai cele mai recente investiţii în retail făcute de oameni de afaceri preocupaţi anterior de alte tipuri de afaceri. Exemplele sunt însă multiple având în vedere faptul că mulţi producători locali din industria alimentară au ales să îşi comercializeze produsele şi prin intermediul propriilor magazine. Vorbim însă de unităţi în care se comercializează cu preponderenţă preparate din carne, dar şi câteva produse non alimentare de strictă necesitate. Este, spre exemplu, cazul grupului Agroli care a inaugurat în 2010 primul magazin Crevedia Express şi care are acum un lanţ de 16 unităţi, majoritatea amplasate la parterul unor blocuri din Bucureşti. Lanţ de magazine au şi Cris-Tim (19 unităţi în capitală) sau Angst care a intrat în parteneriat cu Carrefour dând naştere magazinelor de proximitate Carrefour Express.
Competiţia marilor retaileri
Reţelele româneşti de magazine de proximitate se vor „bate” pe cota de piaţă cu trei mari lanţuri de retail internaţionale. Este vorba despre cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţară, Mega Image. Retailerul deţinut de grupul Delhaize s-a extins agresiv anul trecut pe segmentul magazinelor de proximitate, deschizând în parteneriat unităţi cu suprafeţe de aproximativ 100 metri pătraţi, sub brandul Shop&Go. Compania a ajuns la 65 de astfel de magazine, iar planul lor de extindere continuă.
Concurenţa vine şi din partea francezilor de la Carrefour care au rebranduit anul trecut magazin după magazin din Angst în Carrefour Express. Este vorba tot despre unităţi cu suprafeţe de aproximativ 100 de metri pătraţi amplasate în cartierele bucureştene. Numărul unităţilor Carrefour Express a ajuns în momentul de faţă la 20.
Nu în ultimul rând, pe aceeaşi clienţi care îşi fac cumpărăturile zilnice la magazinul din colţul străzii mizează şi nemţii de la Metro, care au ajuns cu ale lor unităţi LaDoiPaşi la peste 500 de unităţi în toată ţara, dintre care peste 35 în Bucureşti. Conceptul în cazul lor este însă un pic diferit, vorbind despre o franciză dedicată micilor comercianţi tradiţionali care doresc să îşi dezvolte afacerea profitând de know-how-ul reţelei internaţionale. Şi suprafeţele unităţilor LaDoiPaşi variază destul de mult de la un minimum de 40 de mp şi putând ajunge la 200 de mp.