IMM Invest în loc de Bursă. Compania Simtel, controlată de trei români, intră în trading-ul de energie verde cu bani garantați de stat

Simtel, companie controlată de Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău își amână cel puțin până în toamnă listarea la Bursa de Valori București. Motivul amânării este, așa cum ne spune CEO-ul companie, Iulian Nedea, apariția programului IMM Invest, care le permite un împrumut de circa 2 milioane de euro, la costuri mai mici decât finanțarea prin BVB, pentru construirea de centrale fotovoltaice pe proprietățile viitorilor clienți. Aceștia vor primi energie cu un cost mai mic cu 10% decât cel al pieței și după 7 ani pot rămâne și proprietarii centralei.
Gabriela Ţinteanu - mie, 17 iun. 2020, 18:25
IMM Invest în loc de Bursă. Compania Simtel, controlată de trei  români, intră în trading-ul de energie verde cu bani garantați de stat

„Ne doream ca la începutul lunii iunie să ne finanțăm o pare din proiectele din energie printr-o emisiune de obligațiuni la bursă. Am amânat pentru moment această opțiune, dar nu am renun’at la idee. Din contră în toamna acestui an sau la începutul anului viitor vrem să facem această emisiune de obligațiuni pe 7 ani, dacă este posibil, dacănu pe 3 ani cu posibilitatea de refinanțare după această perioadă”, spune Iulian Nedea, CEO Simtel. 

Despre motivele care au dus la amânarea emisiunii de obligațiuni, Nedea povestește că nu doar criza sanitară a stat la baza acestei decizii, ci chiar apariția programului IMM Invest, care le poate asigura o finanțare de circa două milioane de euro în acest an (pentru o companie cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro) la costuri mult mai mici decât finanțarea prin Bursa de Valori. Creditul pe care Simtel îl contractează de la Unicredit Bank prin platforma IMM Invest este destinat investițiilor.

Investițiile planificate pentru acest an au la bază o idee nouă pentru compania care până acum a construit și are și în derulare contracte pentru construcția de centrale electrice fotovoltaice pentru Penny Market, Dedeman, Altex și Mega Inage. 

Beneficiarii vor cumpăra energie verde la un preț cu 10% mai mic decât cel al pieței

După cum explică Iulian Nedea, Simtel va investi în construcția de centrale electrice fotovoltaice cu banii proprii, dar utilizând acoperișurile beneficiarului final și asigurându-i acestuia livrarea de energie electrică la un preț prestabilit. După 7 ani, perioada de amortizare a investiției, firma contractoare rămâne cu centrala pe care o utilizeză după bunul plac, fără a mai plăti energia verde către Simtel.  

„Practic, clientul are un dublu avantaj: prețul prestabilit al energiei pe care o va cumpăra în următorii 7 ani și care este cu 10% mai mic decât cel al pieței și după amortizarea investiției rămâne și cu centrala. O centrală fotovoltaică construită de noi ar acoperi cam 50% din consumul de energie al companiei respective,urmând ca diferența să o cumpere din sistem. De exemplu, dacă o companie consumă 200 de kilowatti, centrala construită de noi, dacă acoperișul ne permite (există un necesar de 7 metri pătrați de acoperiș pentru producția unui Kw), va  fi de 200 de Kw. Pe perioada verii, centrala ar acoperi o productie de 150 de kw, urmând ca iarna să acopere doar 50 de kw”, spune Iulian Nedea.

Nedea precizează că Simtel poate construi acum centrale fotovoltaice de la 27 de kw cât este necesarul de energie al unei ferme până la câteva sute de kw. „Pentru 2020, avem ca obiectiv să construim în România centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de peste 15 MWp „, precizează CEO Simtel.

Simtel în cifre

Simtel este o companie de inginerie, care a fost înființată în 2000 de trei prieteni, absolvenți ai Universității Politehnice din București – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău dețin împreună o participație de 100% în Simtel și sunt de asemenea implicați și în afacerile de zi cu zi ale companiei – Iulian este CEO, Sergiu este director executiv, iar Radu este director tehnic.

Până în prezent, Simtel a construit peste 50 de facilități fotovoltaice în România. În 2019, a construit aproximativ jumătate din centralele fotovoltaice care s-au realizat în România, atât ca număr cât și ca putere instalată. În sectorul energiei regenerabile, în momentul de față, compania 100% românească realizează mentenanță totală în peste 80MWp parcuri fotovoltaice și a semnat contracte pentru mentenanță altor 20MWp).

De asemenea face intervenții la cererea Fimer-Power One în Chile, Franța, UK, Germania, Suedia, Bulgaria, Ucraina.  „Suntem si unicul distribuitor al companiei Power One – Fimer (fosta fabrica a ABB până în 2020) din Italia pentru invertoarele din CEF. Invertoarele Power One-FIMER sunt instalate în peste 100 parcuri fotovoltaice in Romania – peste 250MWp, iar noi suntem unicul service autorizat in Romania si cu cea mai mare echipa din Europa ce deservește mentenanța in mai multe tari pentru astfel de echipamente”, precizează Iulian Nedea. 

În 2019, Simtel a avut o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei iar în 2020, în ciuda contextului COVID-19, acționarii se așteaptă ca această sumă sa fie dublata (45 milioane de lei). În 2019, aproximativ 60% din venituri au provenit din construcția și mentenanța parcurilor fotovoltaice, proiectele din automatizare și robotică au adus 10% din venituri iar telecomunicațiile au participat cu restul de 30%.

 

Te-ar mai putea interesa și
România a avut cel mai semnificativ avans din UE al preţurilor producţiei industriale, în august – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ avans din UE al preţurilor producţiei industriale, în august – date Eurostat
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar......
BNR a autorizat sistemul de plăţi instant Blik
BNR a autorizat sistemul de plăţi instant Blik
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a autorizat, de la 1 octombrie, operarea, pe teritoriul ...
Autostrada Soarelui: A fost semnat contractul pentru benzinării Rompetrol la Fetești
Autostrada Soarelui: A fost semnat contractul pentru benzinării Rompetrol la Fetești
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi un nou contract pentru modernizarea de ...
Navigarea viitorului plăților transfrontaliere: Provocări și soluții
Navigarea viitorului plăților transfrontaliere: Provocări și soluții
Plățile transfrontaliere au devenit un element crucial al comerțului global, permițând companiilor să opereze la nivel ...