Spre deosebire de alţi ani în care mini-vacanţa de Paşte îi purta pe români în diferite destinaţii din Europa pentru city break-uri sau vacanţe, în 2016 mişcarea semnificativă înregistrată de Vola.ro a fost a românilor din străinătate care vin acasă de sărbători cu avionul. Cele mai multe plecări au fost din ţări în care lucrează şi există comunităţi mari de români, precum Italia, Spania, Marea Britanie sau Statele Unite şi Canada, dintre variantele intercontinentale.
Pentru perioada Paştelui, preţul mediu al unui bilet din afara ţării către România, conform analizei Vola.ro, este cu 18% mai mare decât preţul unui bilet din România spre străinătate. Cei din diaspora au plătit, în medie, 275 euro pe biletul de avion care îi aduce în ţară, în timp ce românii care au dorit să plece în străinătate de sărbători au achitat în medie 230 euro pe biletul de avion. Cererea foarte mare şi numărul limitat de locuri a determinat epuizarea locurilor la tarife promoţionale şi clasele tarifare mai ieftine.
În cazul celor care au ales să petreacă Sărbătorile de Paşti în străinătate, majoritatea au preferat city break-urile în defavoarea vacanţelor mai lungi. Perioada preferată a fost cu plecare pe 29 aprilie şi întoarcere în a doua zi de Paşte, pe 2 mai. În topul destinaţiilor se regăsesc Roma, Milano, Londra, Barcelona, Madrid şi Paris. Preţul mediu pentru un city break în perioada Paştelui a fost de 490 euro, în creştere uşoară faţă de anul trecut, când a fost de 470 euro.
Pentru vacanţele de Paşte, românii au preferat să călătorească în grupuri de până la patru persoane, fie cu familia şi copiii, fie cu prietenii. Aceste vacanţe au costat, în medie, 650 euro de persoană, preţ care a inclus biletul de avion şi cazarea pentru 7 nopţi.
Conform analizei, în perioada sărbătorilor cresc exponenţial cererile pentru achiziţia bagajelor de cală, ajungând chiar la 2-3 bagaje de cală de persoană. Totodată, cresc şi solicitările de transport al animalelor de companie, de obicei de mici dimensiuni, care pot fi luate în cabina aeronavei, dar şi a obiectelor fragile, cadouri pentru cei dragi de acasă.
Conform statisticilor marilor aeroporturi europene, timpul de aşteptare în aeroport poate creşte cu până la 50% în perioadele de vârf, cum este şi Paştele. Astfel, dacă în mod normal pentru formalităţile de check-in, control de securitate şi îmbarcare erau recomandate 1,5 – 2 ore înainte de ora anunţată de decolare, Vola.ro recomandă turiştilor români ca în această perioadă să îşi ia o marjă de cel puţin 30 de minute în plus.