Românii cheltuie, în medie, 500 de lei la prima achiziţie a unui dispozitiv smart. Ulterior, majorează bugetul la 2.000 de lei – analiză
La nivel general, în România, vânzările de produse inteligente, electronice sau electrocasnice, în afara smartphone-urilor şi a televizoarelor smart, au crescut anul trecut cu peste 50%, pe fondul scăderii, în medie, a preţurilor cu aproximativ 20%, notează reprezentanţii evoMag. Per ansamblu, estimările pentru acest an arată o majorare cu 50% a vânzărilor de dispozitive inteligente, fie din categoria electronicelor, fie din cea a electrocasnicelor.
Potrivit analizei evoMag, la o primă achiziţie, românii optează pentru produsele dintr-o categorie mai mică de preţ, precum prize şi becuri inteligente, senzori de securitate (detecţie fum, mişcare), camere de supraveghere, dispozitive Chromecast, boxe asistent personal, pentru care sunt dispuşi să achite între 200 şi 500 de lei.
Ulterior, aceştia optează pentru produsele care costă mai mult, precum: aspirator robot, maşini de spălat, cuptoare şi aparate de aer condiţionat care pot fi controlate prin telefonul mobil etc. şi pentru care alocă un buget de aproximativ 2.000 de lei.
În topul preferinţelor sunt dispozitivele care înlesnesc treburile într-o gospodărie şi cele care sunt folosite pentru prepararea cu mai mare uşurinţă a mâncării.
În acest context, analiza de specialitate arată că o maşină de spălat inteligentă se diferenţiază de o alta convenţională prin faptul că utilizează o aplicaţie pentru smartphone, detectează şi diagnostichează problemele, furnizând ulterior soluţii simple de depanare. În plus, unele maşini de spălat permit utilizatorilor să descarce pe un smartphone programe noi de spălare şi, printr-o simplă atingere cu telefonul, să instaleze noul program în memoria maşinii de spălat.
Totodată, un aspirator robot inteligent poate fi controlat de pe telefonul mobil şi, prin intermediul unei aplicaţii, poate transmite informaţii despre ce urmează să facă, cât mai are de aspirat, ce camere a terminat de curăţat etc. Cei interesaţi pot porni un aspirator robot printr-o comandă vocală, utilizând o boxă cu activare vocală şi Google Assistant, precum Google Home, la care a fost conectat aspiratorul, în prealabil.
La capitolul preparării mâncărurilor, utilizatorii pot alege un aparat cu inducţie, ce poate fi controlat prin intermediul unui smartphone, cu aplicaţia MiHome, disponibilă în App Store şi Google Play. Acesta este capabil să recunoască peste 200 de tipuri de orez, iar posesorii pot programa începerea gătitului de la distanţă, prin intermediul aplicaţiei.
Echipamente electronice şi electrocasnice similare fac parte din categoria dispozitivelor inteligente disponibile pe evoMag, ce beneficiază în această perioadă de reduceri de până la 60%.
evoMAG este una dintre cele mai importante companii din industria de comerţ electronic din România, fiind vizitat zilnic de peste 60.000 de persoane. Compania a fost fondată în anul 2005, de către Mihai Pătraşcu, care ocupă, în continuare, poziţia de director general.