Românii despre criza din Europa: „E jalee!…”

Economica.net
29 03. 2012
europa_03168100

Jurnalistul Ionuţ Teianu trăieşte din 1991 în Franţa şi spune că aici criza se simte abia de doi ani, cu adevărat, însă a adus cu sine schimbări dramatice în viaţa oamenilor: locuinţele sau scumpit, băncile nu dau împrumuturi decât cu supragaranţii, iar patronii nu mai angajează decât pe perioade determinate scurte.

Cel mai bine se vede criza în rândul clasei de mijloc, dominantă în Franţa: oamenii au rărit simţitor ieşirile la restaurant. „Toată lumea merge mai puţin la restaurant, acesta e primul lucru vizibil. Acum e văzută ca un lux”, explică Ionuţ Teianu.

„Băncile nu mai dau împrumuturi fără garanţii severe şi fără ca solicitantul să aibă deja o treime din valoarea apartamentului, ceva imposibile. Se cer contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care sunt din ce în ce mai rare. Noile contracte se fac din ce în ce mai mult pe perioade determinate, care merg la maxim 2 ani. Chiriile au crescut. Dacă până acum câţiva ani un francez plătea o treime din salariu pe chirie, acum dă jumătate. Salariile scad, deja toţi se aşteaptă să fie anunţaţi că li se taie veniturile”, mai povesteşte românul stabilit în capitala Franţei.
Efectele sunt dramatice pentru cei cu venituri mici sau pentru familiile monoparentale. „Campingurile sunt locuite de cei care şi-au pierdut locuinţele”, mai relatează Teianu. Viaţa pentru francezi a devenit foarte u m p ă . Preţurile alimentelor au crescut, iar benzina a ajuns la 2 euro litrul. Oamenii nu îşi mai permit vacanţe lungi, iar dacă pleacă îşi asigură hrana din hypermarket.

 

ITALIA: UNDE TE ÎNTORCI, AUZI DE CRIZĂ

„Căpşunarii” suferă cumplit în Spania

În Spania şi Italia nu se mai găsesc locuri de muncă şi salariile au scăzut. Francezii încep să se uite urât la străini pentru că le iau locurile de muncă. Şi în Anglia nivelul de trăi a scăzut. Dar românii din diaspora spun că „afară” parcă pâinea e mai albă decât în România. Materialul integral pe EVZ.ro