Conform publicaţiei Ibsa, regiunea capitalei Bruxelles a avut o creştere a populaţiei de trei ori superioară altor regiuni. ‘Ca şi în anii precedenţi, creşterea este cea mai importantă în comunele din vest şi din nord’, a declarat Jean-Pierre Hernia, expert în cadrul institutului.
Chiar dacă din Bruxelles au plecat în alte localităţi multe familii tineri cu copii, regiunea capitalei a rămas totuşi cu media de vârstă cea mai redusă, de 37,4 ani, spre deosebire de 40,6 ani în Valonia şi 42 în Flandra.
Populaţia regiunii capitalei Bruxelles era la 1 ianuarie 2013 de 1,1 milioane de locuitori, din care 33,1% cetăţeni străini. ‘În rândul acestora, proporţia europenilor creşte regulat de ani de zile, ajungând la nivelul de 68%’, a mai declarat expertul Ibsa.
Documentul publicat pe site-ul Ibsa relevă faptul că această creştere demografică este legată de extinderea UE şi de afluxul important de cetăţeni originari din noile ţări membre. ‘Polonia, intrată în UE în 2004, şi chiar mai mult România şi Bulgaria, membre din 2007, au înregistrat o creştere puternică a numărului de cetăţeni în regiunea după aderare’, notează barometrul.
Faptul că francezii sunt cel mai numeros grup străin nu surprinde pe nimeni, notează La Derniere Heure, aceştia, în număr de peste 57.000, reprezentând 5% din populaţia totală şi menţinându-se pe primul loc în topul naţionalităţilor străine din Bruxelles.
După marocani şi italieni, pe locul patru au urcat însă românii, depăşindu-i pe polonezi. ‘Localizarea lor spaţială este concentrată în partea tot mai săracă din josul oraşului, din comunele Saint-Josse şi până în Anderlecht. Puţin prezenţi în sud-estul regiunii, ei sunt proporţional cei mai numeroşi în comuna Koekelberg, unde reprezintă aproape 5% din populaţia totală.