Dana Dima, vicepreședinte BCR, spune că banca pe care o reprezintă este lider pe zona creditelor Noua Casă. De asemenea, întreg portofoliul BCR pe zona creditelor ipotecare este împărțit 50% – 50% între dobânzi fixe și dobânzi variabile. Menționăm că, Noua Casă este un credit cu dobândă exclusiv variabilă, în contextul legii care guvernează creditul.
În cazul produsului Casa Mea, credit imobiliar propriu al BCR, ”între 60% și 70% din împrumuturi sunt credite cu dobândă fixă. Noi nu am scos produsul credit imobiliar cu dobândă variabilă, dar în ultimii ani nu a fost recomandabil să îl accesezi, așa că am promovat mai mult credtul cu dobândă fixă”, a declarat Dana Dima.
Bancherul arată că, în jur de 20%-25% dintre clienții care relaționează cu o bancă, indiferent de bancă, au un credit, de consum sau ipotecar. Totuși în ultimii ani, comportamentul de plată al debitorilor s-a modificat.
Astfel, creditele de consum nu mai sunt o problemă. ” Media de viață a unui credit de consum a ajuns la 1,5-2 ani de zile acum față de 4,5 – 5 ani în urmă cu circa 6 ani. Practic, ciclul de rotație al creditelor a ajuns să fie mult mai scurt, fără a vorbi neapărat de refinanțare a împrumuturilor”, a declarat Dana Dima.
Dobânda fixă pe 3-5 ani limitează refinanțările pe ipotecare
În privința creditelor ipotecare, Dima spune că BCR nu a avut în ultimii ani refinanțări ale creditelor din cauza politicii băncii de promovare a creditelor cu dobândă fixă. Astfel, și creditele ipotecare au intrat în ultima vreme sub egida rambursărilor anticipate, chiar dacă cele mai multe sunt rambursări parțiale ale împrumutului.
Românii au contractat, în 2024, credite de consum în lei în valoare de 47 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. La final de an, soldul împrumuturilor de nevoi personale în lei a ajuns la 77 de miliarde de lei, cu o creștere de aproape 19%, cea mai mare de după vârful boom-ului din perioada 2005-2008. Piața creditelor ipotecare din România a atins un nou record în 2024, cu un volum total al împrumuturilor noi în lei de 50 de miliarde de lei, în creștere cu 60% față de 2023, potrivit datelor BNR.
Potrivit datelor BNR, soldul total al acestor împrumuturi a ajuns în decembrie 2024 la 98 de miliarde de lei, cu doar 7,2 miliarde de lei (8%) mai mult față de decembrie 2023. Această diferență reprezintă creditele efectiv noi, ceea ce înseamnă că doar 14% din toate creditele ipotecare raportate ca „noi” în 2024 au fost finanțări reale destinate achiziției de locuințe.
Luând în calcul o valoare medie de 60.000 de euro pentru un credit ipotecar, rezultă că în 2024 au fost contractate doar aproximativ 24.000 de împrumuturi ipotecare efectiv noi.