Românii iubesc mai mult statele occidentale decât îşi iubesc vecinii – sondaj
Potrivit studiului, românii au sentimente mai degrabă pozitive faţă de Germania (77%), Marea Britanie (75%), Franţa, Italia, Spania (72%), SUA (71%), Olanda (61%), China (58%), Polonia (43%), Bulgaria (37%), Rusia (33%), Ucraina (32%), Ungaria (31%). Când a fost însă vorba de sentimentele mai degrabă negative, răspunsurile s-au polarizat înspre Ungaria (53%), Rusia (48%), Bulgaria (46%), Ucraina (45%), Polonia (35%), China (27%), Olanda (22%), SUA (21%), Italia (19%), Spania (17%), Marea Britanie (16%), Franţa şi Germania (15%).
Realizatorii sondajului atrag atenţia asupra faptului că datele au fost culese înainte de ”episodul Schengen” marcat de atitudinea critică a Germaniei.
Pe de altă parte, ei îşi explică faptul că sentimentele negative ale respondenţilor se îndreaptă cu predilecţie către statele vecine pentru că românii tind în continuare să valorizeze ţările occidentale în detrimentul statelor din zona de sud-est a Europei.
„În plus, percepţia unor rivalităţi istorice sau de dată mai recentă contribuie la această opinie negativă. În mod tradiţional se vorbeşte despre o simpatie reciprocă româno-chineză, inclusiv la nivel popular. O anumită simpatie a românilor faţă de China există şi poate poate fi constatată în urma măsurătorilor. China este văzută pozitiv de aproape 60% dintre români, mult mai bine decât Polonia, Bulgaria, Ungaria sau Rusia”, constată realizatorii studiului.
Datele centralizate ale sondajului oferă şi o imagine mai detaliată despre opţiunile respondenţilor în funcţie de vârstă, pregătire, sex, ocupaţie sau venit. În multe cazuri nu există diferenţe notabile, totuşi se poate observa că în cazul Rusiei, de exemplu, 39% dintre bărbaţi au mai degrabă sentimente pozitive faţă de doar 28% dintre femei. La fel şi în cazul Ungariei, 36,5% din bărbaţi simt mai degrabă simpatie faţă de 25,8% femei. Pe de altă parte, SUA este apreciată de către cei cu vârste între 36 şi 50 de ani (74,6%) şi de cei de peste 65 de ani (76,1%), dar procentul scade printre cei cu vârste cuprinse între 51 şi 65 de ani (63,2%). Ungaria este percepută pozitiv de 40% dintre cei cu vârste de 36-50 de ani, însă doar în proporţie de 23,7% de cei cu vârste cuprinse între 18-35 de ani.
Franţa, Germania, Rusia şi Ungaria sunt apreciate în proporţii mai mari de către cei cu studii superioare faţă de cei cu studii primare sau medii. În schimb atunci când e vorba de SUA, Marea Britanie, Italia şi Spania numărul simpatizanţilor cu studii primare e cu câteva procente mai mare decât al celor cu studii superioare.
Franţa este apreciată de 75,2% din cei din mediul urban şi 68,7% din cei de la sate. Germania este de asemenea mai simpatizată de cei de la oraş (80%) faţă de cei din mediul rural (73,3%). În schimb SUA a întrunit mai degrabă aprecierea celor din rural (75,4%) faţă de urban (66,2%).
Franţa este mai îndrăgită în Transilvania (76,4%) decât în Bucovina şi Moldova (69,5%), iar Rusia este mai apreciată în Banat, Crişana şi Maramureş (44,9%) decât în Dobrogea, Muntenia, Oltenia (25,7%). Pe de altă parte Ungaria beneficiază de mai multă simpatie în Transilvania (40,8%) decât în Dobrogea, Muntenia, Oltenia (32,9%), Banat, Crişana, Maramureş (29,9%) şi Bucovina, Moldova (16,3%).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul. Volumul eşantionului a fost de 1.066 persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Barometrul de opinie „Adevărul despre România” are patru direcţii mari de cercetare (Politica internă şi internaţională, Economie şi mediu de afaceri, Social – sănătate, educaţie, protecţie sociala, Viaţă şi Societate). Proiectul îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice