Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a declarat vineri, că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 lei la 1.200 lei. Noul ministru dădea exemplul unor ţări ca Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi, şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”, a scris Ziarul Financiar.
„Nu spunem, în acest moment, că va fi o creștere sau că nu va fi o creștere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea crește salariul minim în 2016 și ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivității firmelor românești, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-și reducă producția sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forței de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creșterea salariului minim îi poate afecta și pe noii intrați pe piața de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă”, susţine Dragu.
Iată cum arata în martie 2015 distribuţia venitului net orar încasat de salariaţii români, potrivit informaţiilor Ministerului Muncii:
1,22 milioane de români câştigă în jurul nivelului de 4 lei pe oră;
1,79 de milioane de români câştigă între 4 lei şi 8 lei net pe oră;
1,23 de milioane de români încasează un venit net orar cuprins între 8 lei şi 18 lei;
Peste 342.000 de salariaţi au venituri nete cuprinse între 18 lei şi 40 lei net pe oră;
În jur de 50.000 de români câştigă între 40 de lei şi 60 de lei pe oră, net;
Peste 38.000 de salariaţi încasează peste 60 de lei pe oră.