Românii nu se înghesuie să plătească taxele prin Ghiseul.ro. În 7 ani de la lansare, doar 5% dintre potenţialii utilizatori folosesc platforma

04 09. 2018
40891025_268887200400251_6017825347263791104_n_18735500

„Pe platformă au fost înrolate 351 de UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale – n.red) şi deservesc 7 milioane de persoane. Deşi tranzacţiile se desfăşoară 100% în siguranţă, avem doar 351.000 de conturi active. Diferenţa e foarte mare şi poate că acesta nu e numărul pe care ni-l dorim”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În total, în cei şapte ani de existenţă a platfomei au fost efectuate 861.000 de tranzacţii, cu o valoare totală de 289 milioane de lei.

Cele mai multe tranzacţii au fost făcute în sectorul 3 (55.903 de plăţi în valoare de 42 milioane de lei), urmat de sectorul 6 (39.169 tranzacţii), sectorul 2 (29.658 de plăţi), sectorul 4, apoi sectorul 1, Galaţi, sectorul 5, Bacău, Timişoara, Iaşi.

Din cele 351 de instituţii care s-au înrolat pe platformă, din care 185 sunt oraşe şi municipii, 159 sunt comune, iar diferenţa reprezintă alte tipuri de instituţii înrolate, precum prefecturi sau consilii judeţene. 

Ministrul Cojocaru a mai spus că există o hotărâre de guvern care obligă primăriile să se înroleze pe ghiseul.ro, în caz contrar fiind prevăzute măsuri coergitive, însă nu a fost niciodată pusă în aplicare.

„Uneori nu au posibilităţi tehnice să o facă şi încercăm să promovăm platforma ca să crescă înrolările (…) Poate nici nu ne-am priceput foarte bine la marketing”, a declarat ministrul.

Pentru a atrage mai mulţi utlizatori, MCSI a lansat un parteneriat cu Piraeus Bank astfel încât utilizatori de internet banking ai băncii să poată plăti taxele şi impozitele prin intermediul platformei ghişeul.ro.

În următoarea perioadă, Agenţia de Plăti Electronice va încheia parteneriate cu toate băncile din România, astfel încât toţi cei patru milioane de utilizatori de internet banking din ţară să poată plăti taxe şi impozite locale cu ajutorul platformei ghişeul.ro.

„Sunt începute proiecte individuale cu toate băncile, probabil va dura câteva săptămâni sau luni, dar ne dorim să facem cât mai repede această integrare, astfel încât românii, indiferent de ce bancă folosesc, să poată utiliza această aplicaţie”, a declarat George Anghel, director executiv Asociaţia de Plăţi Electronice din România.

În total, în România, peste patru milioane de utilizatori folosesc internet banking-ul prin intermediul a 12 aplicaţii.

„Expunerea informaţiilor din ghişeul.ro în aceste platforme va face ca informaţiile care există în ghişeul.ro să ajungă mai uşor şi în siguranţă la aceşti oameni. În plus, această integrare deschide o altă modalitate de plată. Până acum, la ghişeul.ro se putea plăti doar cu cardul, dar de acum încolo trecem la plata cu ordin de plată, cu zero comision atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţii”, a mai spus reprezentantul Agenţiei de Plăţi Online. 

Potrivit acestuia, toate dovezile de plată vor fi stocate în sistemul platformei ghişeul.ro, astfel încât oamenii pot schimba oricând banca fără a pierde aceste informaţii. 

La rândul său, Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte Piraeus Bank, a precizat că, din 10 septembrie, clienţii acestei bănci vor putea plăti taxele prin internet banking. 

„Câteva beneficii: plata taxelor şi impozitelor este simplificată chiar şi pentru cei care nu au cont pe ghişeul.ro, printr-un simplu click pot deschide un cont pe ghişeul.ro fără a fi necesară ieşirea din aplicaţia de internet banking. Nu există comisioane, venim cu comision zero pentru plata taxelor şi impozitelor. Plăţile sunt 100% sigure. Cu trei click-uri, plata a fost realizată”, a precizat Teodorescu. 

Prezent la conferinţă, Liviu Stoica, director al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României, a încercat să demonstreze jurnaliştilor prezenţi cât de simplu se face o astfel de plată, însă conexiunea a eşuat de două ori.

„De şapte ani funcţionează fără niciun fel de problemă. Am folosit o conexiune la internet prin telefon. În afară vă asigur că aplicaţia funcţionează foarte bine”, a afirmat ministrul. 

Reprezentanta Piraeus Bank a amintit că şi la lansarea iPhoneX tehnologia le-a jucat feste celor care trebuiau să facă demonstraţia. „Se întâmplă şi la case mai mari”.

Până la urmă, conexiunea a fost restabilită şi demonstraţia a fost efectuată.

 

Platforma ghiseul.ro a fost pusă la dispoziţie gratuit de către Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), însă aplicatia apartine firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri în mai multe primării din ţară. 

Platforma poate fi utilizată, în prezent, doar de persoane fizice şi PFA-uri pentru plata taxelor şi impozitelor, însă autorităţile au în plan extinderea utilizatorilor şi către persoanele fizice.