Românii nu vorbesc despre datorii nici cu familia, din jenă – studiu

Peste jumătate dintre români (51%) sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul de viaţă sau copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie, potrivit unui studiu publicat de o companie recuperatoare de creanţe.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 14:00
Românii nu vorbesc despre datorii nici cu familia, din jenă - studiu

41% dintre cei chestionaţi consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia, sau au un sentiment de ruşine generat de aceasta, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, doar 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre români îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie. Dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, proporţia celor care spun acasă ce se întâmplă cu ei este şi mai scăzută (11% în Polonia şi România, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia).

Colegii de muncă se numără printre cei la urechile cărora o asemenea informaţie nu trebuie să ajungă, spun cei intervievaţi. Numai 1% dintre români şi până la 7% dintre cehi le-ar spune colegilor că sunt datornici.

O treime din populaţia Poloniei, României şi Slovaciei întâmpină dificultăţi financiare, din când în când. Acelaşi lucru se întâmplă cu fiecare al cincilea respondent din Cehia, mai arată studiul.

‘Studiul confirmă, încă o dată, că problema datoriilor este una vitală, cu care se confruntă multe persoane. În Polonia, aproape o treime din respondenţi au spus că au astfel de probleme şi nu au putut să îşi rezolve toate datoriile curente. În România problema este şi mai mare: 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu este prima oară când sunt în această situaţie. De asemenea, în Cehia şi Slovacia ponderile sunt apropiate, între 22% şi 33%. Este o problemă majoră, pentru că nu vorbim de procente cu o singură cifră, ci de peste 20% sau peste 30%’, explică Iwona Slomska, membru în Consiliul de Administraţie al companiei recuperatoare de creanţe.

De asemenea, potrivit studiului, dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, majoritatea slovacilor (79%) şi a cehilor (82%) ar apela la sprijinul financiar al familiei în timp ce numai 55% dintre polonezi şi 25% dintre români au aceeaşi părere. Într-o proporţie foarte mare (39%), respondenţii români s-ar adresa angajatorului pentru a-i cere ajutor financiar.

Studiul mai relevă că 30% dintre românii cu datorii se ascund de prieteni şi vecini, iar pierderea încrederii şi a respectului familiei este, de asemenea, o îngrijorare exprimată de persoanele îndatorate.

30% din cei chestionaţi susţin că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie că ei trec prin dificultăţi financiare.

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia, în principal pentru că au convingerea că aceasta este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri.

Compania de recuperare a datoriilor a administrat 822.000 de creanţe, în primele nouă luni ale anului 2014, cu o valoare nominală totală de 6,9 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...