Românii participă în premieră la cel mai mare târg de jocuri din emisfera vestică. Cât costă şi ce vor prezenta
Deplasarea va fi axată pe producţii originale dezvoltate în România şi pe servicii premium de business, industria locală urmând să fie reprezentată de mai multe studiouri indie, startup-uri şi Amber, cel mai mare studio independent din România.
”Industria locală de game development participă pentru prima oară cu un pavilion naţional la cel mai mare târg din lume dedicat jocurilor video şi asta nu este decât o încununare a eforturilor colective depuse de RGDA, Ministerul Mediului de Afaceri şi Antreprenoriat şi nu în ultimul rând de studiourile participante ce au avut curajul să se aventureze în acest episod pilot alături de noi. Pe lângă beneficiile pe care prezenţa noastră acolo le va aduce studiourilor participante, pavilionul naţional în zona de B2C dar şi B2B va pune – alături de conferinţa Dev.Play – industria locală pe harta internaţională”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Andreea Per, director executiv RGDA
Participarea României la Gamescom este organizată de Romanian Game Developers Association (RGDA) şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care va cofinanţa deplasarea cu aproximativ 80.000 de euro.
Bugetul include, între altele, chiria spaţiului expoziţional, construcţia, amenajarea şi dotarea standurilor, transportul materialelor promoţionale ale celor nouă firme participante, cheltuielile pentru deplasarea a doi delegaţi din partea ministerului şi a unui delegat din partea RGDA (diurnă, cazare, transport, asigrare medicală şi 30% cheltuieli cu justificare), respectiv 50% din cheltuielile de deplasare pentru un delegat din partea fiecărei firme participante (cazare, transport extern şi asigurare medicală).
Românii se duc la Koln cu o delegaţie de cel puţin 12 persoane şi 600 de kilograme de echipamente şi materiale promoţionale.
Anul trecut, Gamescom a avut 700 de expozanţi din 88 de ţări, care au atras peste 345.000 de vizitatori şi 6.000 de jurnalişti. Expoziţia este organizată anual începând din 2007 de către Asociaţia federală a industriei de divertisment software din Germania, BIU.
Gamescom este a doua mare expoziţie de jocuri video din lume după Asia Game Show din Hong Kong. Cele mai spectaculoase anunţuri din industrie apar de obicei la începutul verii, cu ocazia E3 (Electronic Entertainment Expo) din Los Angeles, ajunsă în 2017 la cea de-a 22-a ediţie, care este însă mult mai modestă ca număr de vizitatori.
Din partea României vor participa nouă startup-uri şi companii din industria dezvoltării de de jocuri video, ale căror produse şi servicii se adresează atât publicului internaţional, cât şi companiilor din domeniu. Cel puţin 10 jocuri produse în România vor fi prezentate la Gamescom.
Românii vor avea două standuri, unul în zona de entertainment, destinată în principal consumatorilor, şi unul în zona de business, unde antreprenorii români vor încerca să atragă noi parteneri de afaceri.
Killhouse Studios, un studio indie din Bucureşti, va lansa la Gamescom Door Kickers 2, succesorul jocului de strategie care pune sub controlul jucătorului o echipă de intervenţii speciale a poliţiei (SWAT). Door Kickers a fost lansat în 2014 pentru PC şi a fost foarte bine primit de gameri pe Steam, cea mai mare platformă de distribuţie digitală, având recenzii predominant pozitive din partea câtorva mii de utilizatori. În 2015, jocul a ajuns şi pe iPad şi Android.
Echipa Rikodu, tot din Capitală, va prezenta în Germania Second Hand: Frankie’s Revenge, un joc cooperative multiplayer cu ritm alert a cărui lansare este preconizată acum pentru 2018.
În domeniul serviciilor pentru dezvoltatori de jocuri, Holoteh Studios, din Bucureşti, va prezenta platforma de animaţie facială în tim preal FaceRig, care poate fi folosită pentru a da viaţă personajelor din jocuri.
White Pond Games, tot din Bucureşti, va prezenta Urban Strife, un joc tactic care ar urma să fie lansat tot anul viitor.
Carbon Incubator vine cu mai multe proiecte dezvoltate de startup-urile de sub umbrela companiei, între care Gray Dawn, un adventure horror pentru PC, Marble Land, un puzzle în VR sau Rumble League, joc competitiv de strategie.
Angry Mob Games, din Cluj-Napoca, merge la Gamescom cu Brawlout, un joc multiplayer „de bătaie”.
Critique Gaming, din Bucureşti, va prezenta Interrogation, un joc narativ de investigaţie care pune jucătorul în rolul unui detectiv care încearcă să ajungă la adevăr prin interogarea martorilor.
Alien Pixel, tot din Bucureşti, va arăta la Gamescom Unbound, un puzzle platformer 2D.
În zona business, Amber, cel mai mare studio independent din România, îşi va promova serviciile premium creative şi dedezvoltare pentru industria de jocuri.
După Gamescom, industria românească de jocuri video, cu aproximativ 7.000 de angajaţi şi afaceri anuale de peste 130 de milioane de euro, se pregăteşte pentru Dev.Play, unul dintre principalele conferinţe de profil din Europa Centrală şi de Est, care va avea loc în luna septembrie la Bucureşti.