Antreprenori imigranți și companii de miliarde. Românii, pe locul 12 pe lista celor care au fondat startup-uri unicorn în SUA, alături de Elon Musk și Rihanna 

14 08. 2023
startup

În timp ce unele dintre companii și fondatori sunt bine-cunoscuți, cum ar fi SpaceX a lui Elon Musk din Africa de Sud, sute de alți unicorni mai puțin cunoscuți au fost fondate de talentele de top din doar câteva țări. Antreprenorii imigranți care au lansat startup-urile din SUA cu capital de miliarde de dolari provin din 57 de țări.

În acest clasament, România ocupă locul 12, cu șase companii. India, cu 66 de companii, este țara de origine principală pentru fondatorii imigranți ai unicornilor. Imigranții din Israel au fondat a doua cea mai mare parte a acestor companii, în total 54, urmați de Regatul Unit (27), Canada (22), China (21), Franța (18), Germania (15), Rusia (11), Ucraina (10), Iran (8), Australia (7), România (6), Italia (6), Polonia (6), Nigeria (6), Coreea de Sud (5), Noua Zeelandă (5), Pakistan (5), Argentina (5), Brazilia (5), Spania (4), Portugalia (4), Danemarca (4) și câteva alte țări. Fiecare dintre aceste companii au creat, în medie, 859 de locuri de muncă.

Cercetarea NFAP a implicat interviuri și colectarea de informații despre 582 de startup-uri din SUA evaluate la peste 1 miliard de dolari (până în mai 2022) care încă nu au devenit tranzacționate public pe piața de valori din SUA și sunt monitorizate de CB Insights. Din cele 582, un număr de 319 (55%) au cel puțin un imigrant în echipa membrilor fondatori și dețin, în total, o valoare de piață de 1,2 trilioane de dolari, peste valoarea tuturor companiilor listate pe principalele piețe bursiere din multe țări, cum ar fi Argentina, Columbia, Peru, Portugalia, Irlanda, Rusia și Mexic.

Valoarea acestora ar crește la 1,5 trilioane de dolari dacă ar fi fost incluse și companiile cu fondatori imigranți care au devenit publice sau au fost achiziționate din 2016 încoace, cum ar fi Moderna și Zoom Video.

Spre comparație, în 2018, valoarea colectivă a celor 50 de companii unicorn fondate de imigranți era la momentul respectiv de 248 de miliarde de dolari.

Imigrație și antreprenoriat

Deși unii dintre acești fondatori au venit în SUA ca lideri de afaceri de succes, mulți au emigrat atunci când erau copii sau au venit în țară ca studenți internaționali, așa cum este cazul lui Ion Stoica și a Madei Seghete.

De asemenea, există alți 51 de fondatori (care nu au fost incluși în analiză) care nu au fost ei înșiși imigranți, ci sunt americani de prima generație, născuți din părinți imigranți. Datele din raport au mai arătat și că 80% dintre „unicorni” au un imigrant într-un rol cheie, fie ca fondator, fie ca executiv la nivelul C sau într-o altă poziție crucială.

Chiar și istoric vorbind, unele dintre cele mai mari companii din SUA nu au fost fondate de americani. De exemplu, fondatorii Procter & Gamble au emigrat din Anglia și Irlanda la începutul anilor 1800. Și în prezent, una dintre cele mai mari companii din SUA este NVIDIA, care recent a atins o capitalizare de piață de un trilion de dolari și al cărei fondator este din Taiwan.

Companiile din SUA cu capital de miliarde de dolari fondate de cel puțin un imigrant cu cele mai mari valori de piață sunt în ordine: SpaceX (125 de miliarde de dolari), Stripe (95 de miliarde de dolari), Instacart (39 de miliarde de dolari), Databricks (38 de miliarde de dolari), Epic Games (31,5 miliarde de dolari), Miro (17,5 miliarde de dolari) și Discord (15 miliarde de dolari).

De asemenea, cel puțin 10 imigranți au fondat mai multe companii unicorn: Al Goldstein (născut în Uzbekistan, Avant și Amount), Noubar Afeyan (Liban, Moderna și Indigo Ag), Ignacio Martinez (Spania, Indigo Ag și Inari), Elon Musk (Africa de Sud, SpaceX, OpenAI și The Boring Company), Mohit Aron (India, Nutanix și Cohesity), Ashutosh Garg (India, Bloomreach și Eightfold.ai), Ajeet Singh (India, Nutanix și ThoughtSpot), Sebastian Thrun (Germania, Cresta și Udacity), Ion Stoica (România, Databricks și Anyscale) și Jyoti Bansal (India, AppDynamics și Harness).

Cele șase startup-uri unicorn înființate de români

Startup-ul Databricks a fost fondat în 2013 de un grup de șapte cercetători în informatică de la Universitatea din California, printre care și doi români: Ali Ghodsi (Iran), Ion Stoica (România), Matei Zaharia (România), Reynold Xin (China), Arsalan Tavakoli-Shiraji (Iran). peste Acum, peste 3.000 de persoane lucrează la Databricks, evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Cei șapte au creat o platformă unificată care permite gestionarea volumelor mari de date printr-o nouă arhitectură – lakehouse. Platforma unifică știința datelor cu ingineria și afacerile, și permite organizațiilor să pregătească și să curețe datele la o scară imensă, să antreneze și să implementeze modele de învățare automată și să coordoneze fluxuri de lucru fiabile pentru producție. Databricks este folosită de peste 9.000 de organizații din întreaga lume, inclusiv ABN AMRO, Condé Nast, Regeneron și Shell.

Ion Stoica este şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie al Databricks.  Acesta a absolvit Universitatea Politehnica din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, iar în 1996 a plecat în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. În prezent, Stoica este profesor în cadrul Universităţii Berkeley din California şi conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituţiei.

Matei Zaharia, celălalt co-fondator român, deține și funcția chief technologist la Databricks, a emigrat în Canada împreună cu părinții pe când era copil. După ce a terminat facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. În prezent,  este profesor-asistent în computer science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley.

Ion Stoica mai este implicat și în compania Anyscale, pe care a fondat-o în 2019 alături de Philipp Moritz (Germania), de asemenea cercetător la Universitatea Berkeley. Cei doi au dezvoltat un instrument pentru programatori cu ajutorul căruia pot construi aplicații. În august 2022, Anyscale a obținut o finanțare de 99 de milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Andreessen Horowitz, ceea ce a dus la o evaluare a companiei de 1 miliard de dolari. Startup-ul are acum 100 de angajați.

Compania Branch, care deține o platformă de mobile growth, a fost fondată de românca Mădălina Seghete în 2014, și are acum 466 de angajați la o evaluare de 4 miliarde de dolari. Seghete s-a născut în Bacău, iar înainte de a se muta în SUA, a locuit câțiva ani în București, perioadă în care a urmat cursurile Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Ulterior, a studiat ingineria computerelor la Universitatea Cornell. După absolvire, a urmat un master în știința și ingineria managementului la Universitatea Stanford.

Cariera ei în tehnologie a dus-o pe diferite poziții, de la inginer software la analist de afaceri și dezvoltator. În 2012, a cofondat Kindred Prints, o aplicație mobilă cu ajutorul căreia puteai tipări fotografii direct de pe telefon, dar după doi ani au decis să facă o schimbare, să vândă proiectul și să se concentreze pe Branch.

Platforma Branch ajută dezvoltatorii de aplicații mobile să crească și să monetizeze utilizatorii prin intermediul unor instrumente de analiză și marketing. În martie 2022, Branch a anunțat o rundă de finanțare de 270 de milioane de euro, ceea ce a dus la o evaluare a companiei de 4 miliarde de dolari. Branch este utilizată de peste 50.000 de aplicații mobile, inclusiv de companii precum Airbnb, Pinterest și Reddit.

Whoop a fost înființată de către Aurelian Nicolae în 2012 împreună cu Will Ahmed (CEO) și John Capodilupo, toţi foşti colegi la Harvard. Startup-ul produce tehnologie pentru dispozitive wearable care oferă analize detaliate și se adresează atât antrenorilor și sportivilor, cât și consumatorilor obișnuiți. Aurelian Nicolae a urmat cursurile Universității Harvard, unde deține o diplomă de licență în Inginerie Mecanică și Știința Materialelor

Envoy este fondată de Larry Gâdea (România) și este platformă de tehnologie care face ca birourile să funcționeze mai ușor, de la rezervarea sălilor de ședințe, instrumente de analiză și raportare până la gestionarea corespondenței. Acesta, născut la Sibiu, a emigrat împreună cu părinții în Canada. Și-a început cariera la Google, pe când avea 18 ani, într-un internship ca inginer software, potrivit Startup.ro, iar apoi a devenit unul dintre primii ingineri ai Google Canada. De asemenea, a fost unul dintre primii 50 de angajați ai gigantului Twitter, în prezent redenumit în X.

Envoy are în prezent 270 de angajați și este evaluată la 1,4 miliarde de dolari.

Tarana Wireless are mai multi co-fondatori, respectiv Rabin Patra (India), Sergiu Nedevschi (România), Omar Bakr (Saudi Arabia). Nedevschi a absolvit în 2002 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu o diplomă de inginer în știința calculatoarelor, iar mai apoi merge în SUA pentru un masterat tot în Știința Calculatoarelor, la Universitatea Berkeley din California, acolo unde a terminat și un doctorat în același domeniu. În 2009 a co-fondat Tarana Wireless, la care deține și funcția de CEO.

Compania dezvoltă soluții de transport wireless pentru rețelele de comunicații, cu accent pe tehnologia non-line-of-sight (NLOS), care permite transmiterea semnalului fără vizibilitate directă între punctele de transmisie și recepție. Tarana Wireless are sediul în San Francisco, California, și are aproximativ 279 de angajați. Compania a atras investiții de la fonduri de capital de risc precum Khosla Ventures, EchoStar Corporation și Prime Movers Lab. În 2022, Tarana Wireless a fost evaluată la un miliard de dolari.

Peisajul în continuă schimbare al „unicornilor”

Deși acest set de date este din mijlocul anului 2022, ar trebui menționat că ecosistemul de startup-uri s-a schimbat drastic în doar ultimul an.

Creșterea rapidă a ratelor de dobândă și încetinirea capitalului de risc au creat un mediu de strângere de fonduri mai precar, ducând la rundele de finanțare mai mici și, astfel, la stagnare pentru unele dintre aceste companii de miliarde de dolari.

În primul trimestru al anului, nașterile de „unicorni” au scăzut cu 89%, sugerând că în anii viitori lista „unicornilor” și numărul fondatorilor imigranți pot fi supuse schimbărilor.