Românii pot compara preţurile alimentelor din marile magazine şi cel al carburanţilor, în preajma Sărbătorilor de iarnă, pe Monitorul Preţurilor
Astfel, Monitorul Preţurilor produselor alimentare, lansat la mijlocul lunii octombrie 2019, permite consumatorilor să identifice magazinele din zona în care se află, magazinele în care sunt disponibile produsele pe care doresc să le achiziţioneze, precum şi preţurile practicate de acestea. Aplicaţia poate fi consultată aici.
Platforma permite compararea a peste 30.000 de produse comercializate în 1.700 de magazine din întreaga ţară, aparţinând lanţurilor de magazine Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora, Auchan şi Profi.
Aplicaţia identifică zona în care se află persoana ce efectuează căutarea, şi întreabă, iniţial, care este produsul căutat. De exemplu, dacă un cumpărător se află la Piaţa Presei Libere din Bucureşti şi doreşte să cumpere lapte, legume proaspete, peşte, ouă şi cafea, aplicaţia va indica cele 25 de magazine existente pe o rază de doi kilometri, unde pot fi găsite aceste produse şi care este preţul fiecăruia.
De la lansare şi până la începutul lunii decembrie, pe Monitorul Preţurilor produselor alimentare s-au înregistrat peste 130.000 de căutări. Cele mai căutate produse sunt: bananele, ceafa de porc fără os, făina, cotletul de porc, uleiul de floarea soarelui, zahărul, ouăle. Monitorul Preţurilor produselor alimentare a fost accesat cel mai des dimineaţa, între orele 8:00 şi 12:00, şi seara, în intervalul 19,00 – 21,00.
Scopul platformei: scăderea preţurilor
La lansarea aplicaţiei, în octombrie, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că scopul unui astfel de comparator este de a întări competiţia pe această piaţă şi a ieftini alimentele din magazinele cele mai scumpe.
„Când am o listă de cumpărături, pot cu uşurinţă compara preţurile, fără să merg din magazin în magazin. O fac mai uşor, de pe telefon sau computer. Pe oameni îi interesează preţurile cele mai mici şi această transparenţă în piaţă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul preţurilor mai mici, astfel facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Urmărim convergenţa preţurilor spre nivelul cel mai scăzut”, a precizat el.
Chiriţoiu a adăugat că instituţia pe care o reprezintă va monitoriza aceste preţuri şi va face informări periodice.
„Este o primă etapă la nivel naţional. Platforma va putea fi îmbunătăţită în timp. Dacă lanţurile mai mici vor fi interesate, vor putea şi ele să fie integrate în platformă”, a continuat Chiriţoiu.
În cazul în care informaţiile de pe aplicaţie sunt altele, consumatorii pot sesiza acest lucru la Consiliul Concurenţei sau la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Carburanţi mai ieftini de la 1 ianuarie
La rândul său, Monitorul Preţurilor Carburanţilor a demarat la începutul lunii iulie 2019, permiţând consumatorilor să afle preţurile practicate de principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto, în funcţie de zonă, traseu sau de alte servicii oferite. Aplicaţia poate fi consultată aici.
De la lansare până la începutul lunii decembrie, Monitorul Preţurilor Carburanţilor a înregistrat aproximativ 3 milioane de căutări. Benzina standard conduce detaşat în topul căutărilor, reprezentând 32% din total, urmată de motorina standard cu 22%. De asemenea, 47.500 dintre căutări, adică 2% din total, au vizat staţiile de încărcare a maşinilor electrice.
Această platformă reprezintă şi un instrument prin care Consiliul Concurenţei poate monitoriza mai bine piaţa, în condiţiile în care, în urma unei anchete finalizate vara trecută, a fost evidenţiat faptul că acest sector este caracterizat printr-o concurenţă scăzută.
Parlamentul a decis, în urmă cu două săptămâni, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2020, astfel că, de la acea dată, preţul în benzinării ar trebui să scadă. Companiile care nu operează aceste ieftiniri riscă amenzi usturătoare, după cum a avertizat, într-o declaraţie pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu.
„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, a arătat Chiriţoiu.
Liderul pieţei, OMV Petrom, dictează preţul
Vara trecută, Consiliul Concurenţei a publicat rezultatele unei analize pe piaţa carburanţilor, din care a reieşit că există o concurenţă redusă în acest sector, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor în benzinării.
Liderul pieţei, OMV Petrom, care deţine jumătate din cota de piaţă, este cel care dictează de fapt preţul, iar restul companiilor aşteaptă mişcările strategice ale Petrom pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor.
În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, astfel încât firmele să nu se influenţeze reciproc.
Întrebat dacă până acum s-au făcut paşi pentru ca aceste propuneri ale autorităţii de concurenţă să se concretizeze, Chiriţoiu a răspuns: „Până acum, nu. Dar vom avea discuţii cu reprezentanţii noului Guvern şi vom prezenta măsurile recomandate de noi”.
Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. În schimb, reducerile de preţ pot fi operate oricând.
Proiect de 1,4 milioane de lei
Monitorul Preţurilor poate fi accesat la nivelul întregii ţări de pe mobil, tabletă sau PC şi afişează informaţii despre aproximativ 30.000 de produse comercializate în peste 1.700 de magazine. Aplicaţia pentru mobil poate fi descărcată din Google Play sau App Store, iar platforma web poate fi accesată la adresa www.monitorulpreturilor.info.
Aplicaţia este dezvoltată de compania Maguay, iar căutările şi consultarea aplicaţiei pot fi efectuate doar pe teritoriul ţării. Consiliul Concurenţei gestionează platforma, dar datele/informaţiile sunt încărcate în aplicaţie, la nivel naţional, de către companiile partenere.
Proiectul are o valoare totală de 1,4 milioane de lei fără TVA (305.880 euro) şi este finanţat integral de la bugetul de stat.
Iniţial, proiectul Monitorul Preţurilor a fost iniţiat sub formă de pilot de autoritatea de concurenţă în noiembrie 2016, fiind accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov şi oferind preţurile pentru 128 de produse.