Românii pot economisi până la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice – Ariston

Instalarea unei centrale termice de apartament poate aduce o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice.
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 09:44
Românii pot economisi până la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice - Ariston

‘O exploatare corectă a centralei termice şi o atenţie sporită la o serie de alţi factori poate aduce reduceri considerabile de costuri pentru încălzirea şi producerea de apă caldă menajeră într-o locuinţă, reduceri ce pot ajunge chiar şi la 15%’, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

În medie, la nivel naţional, preţul gigacaloriei facturat către populaţie în sistemul centralizat este de 221 de lei, în timp ce preţul maxim ajunge la 431 de lei în Constanţa.

În ceea ce priveşte preţul real, cel de producţie, acesta este, în medie, la nivel naţional de 355 de lei. Prin comparaţie, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preţ de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165%.

În cazul unui apartament de două camere, pe parcursul unui an consumul este de 7 Gcal, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.

Astfel, costurile de încălzire şi apă caldă anuale ajung în sistem centralizat, în medie, la 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult faţă de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice de apartament, unde facturile cumulate ajung la 1.140 lei.

În cazul oraşului Constanţa, unde este facturat cel mai ridicat preţ pentru producerea unei gigacalorii la nivel naţional, diferenţa între sistemul centralizat şi o centrală termică este de 1.877 lei, în cazul unui apartament de două camere.

‘Indiferent de tipul de centrală deţinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor şi obţinerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C. De asemenea, montarea pe fiecare calorifer din locuinţă a robineţilor cu cap termostat poate aduce o eficientizare şi mai mare a consumului’, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Reprezentantul companiei a afirmat, de asemenea, că folosirea unui sistem inteligent de gestionare a sistemului de încălzire din locuinţă este un avantaj în plus. Un astfel de exemplu este sistemul Ariston NET care permite setarea centralei termice de la distanţă, pentru fiecare cameră din locuinţă, şi oferă utilizatorilor permanent posibilitatea de a adapta parametrii de funcţionare a sistemului.

De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnaţi să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor, pereţilor şi mai ales a spaţiilor vitrate pentru a evita pierderile de căldură. În plus, este indicată verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

În ceea ce priveşte apa caldă, centrala termică trebuie setată astfel încât aceasta să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea la care este folosită. În acest fel, apa caldă nu mai trebuie combinată cu apă rece, iar centrala nu mai consumă la fel de mult gaz pentru a o încălzi.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Te-ar mai putea interesa și
BCE face presiuni asupra Raiffeisen și UniCredit să dețină capitaluri de rezervă pentru a face față riscurilor privind activitățile lor din Rusia – surse Reuters
BCE face presiuni asupra Raiffeisen și UniCredit să dețină capitaluri de rezervă pentru a face față riscurilor privind ...
Banca Centrală Europeană (BCE) face presiuni asupra grupului austriac Raiffeisen Bank International şi a băncii italiene UniCredit SpA să deţină capital ca rezervă faţă de potenţialele......
Von der Leyen i-a propus lui Trump ca UE să înlocuiască gazul lichefiat rusesc cu cel american
Von der Leyen i-a propus lui Trump ca UE să înlocuiască gazul lichefiat rusesc cu cel american
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că i-a propus preşedintelui ales al SUA, Donald ...
Profitul Grupului Banca Transilvania a crescut cu 70% la 9 luni: 3,9 miliarde de lei net
Profitul Grupului Banca Transilvania a crescut cu 70% la 9 luni: 3,9 miliarde de lei net
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost, în primele nouă luni din 2024, de peste 3,907 ...
Eșec. Licitația de peste jumătate de miliard de euro pentru noua centrală pe gaze de la Ișalnița a fost anulată. Nu s-au depus oferte valide
Eșec. Licitația de peste jumătate de miliard de euro pentru noua centrală pe gaze de la Ișalnița a fost anulată. Nu ...
Licitația pentru construirea centralei electrice pe gaze de 850 MW de la Ișalnița a fost anulată. O nouă veste proasă, ...