Românii, printre cei mai nefericiți angajați din Europa

Economica.net
08 06. 2015
istock_000011860969small_19037500

Cu toate acestea, românii sunt printre cei mai motivați (pe locul 3 între cele 14 țări participante): 74% dintre angajații români declară că motivația lor la muncă este constantă sau în creștere, față de 69% media europeană.

Cele mai mari motive de îngrijorare pentru angajații din Europa rămân nivelul pachetului salarial (39%) și păstrarea locului de muncă (33%), cu variații minore față de anul trecut. La fel ca în 2014, dar crescând semnificativ în importanță, a treia mare problemă a angajaților europeni este faptul că petrec prea mult timp muncind : 28% sunt nemulțumiți de acest aspect, față de 22% anul trecut.

În România, situația diferă : pachetul salarial și de beneficii este tot pe locul I în problemele angajaților (41%), dar spectrul somajului îi sperie pe 39%. În aceste condiții, faptul că petrec prea mult timp muncind nu este o preocupare la fel de mare – doar 20% dintre angajații români au problema aceasta.

Foarte preocupați de nivelul salarial si de puterea lor de cumpărare, nemulțumiți de viața lor profesională și mai degrabă nefericiți la muncă, nu e de mirare ca angajații români au așteptări mari de la angajatori în aceste direcții.

64% dintre angajații români sunt nemulțumiți de puterea lor de cumpărare, cu diferențe notabile între generații, dar și între salariații din sectorul public și cei din sectorul privat.

70% dintre angajații de peste 45 de ani sunt nemulțumiți de puterea lor de cumpărare, față de doar 60% din angajații mai tineri (sub 45 de ani)

69% dintre angajații din sectorul public sunt nemulțumiți de puterea lor de cumpărare, față de doar 62% dintre cei care lucrează în companii private

În ce privește valoarea beneficiilor extra-salariale, 59% dintre angajati sunt nemulțumiți: 71% dintre angajații din sectorul public sunt nemulțumiți de nivelul beneficiilor, față de doar 59% în sectorul privat.

Cele mai frecvent acordate beneficii extra-salariale sunt tichetele de masă (51%), tichete sau carduri cadou (28%), servicii personale (13%), cantină de companie ((11%) și prime de vacanță (6%).
Pentru 87% dintre angajați, beneficiile extra-salariale constituie un ajutor care le îmbunătățește viața, iar 85% declară că acestea îi determină să fie mai motivați în muncă.

În plus, angajații români se așteaptă ca firmele să le ofere beneficii în sfera serviciilor de sănătate (77%), contribuții la pensii (68%), formare profesională (66%), subvenții pentru transport (58%).