Românii, printre cei mai selectivi în privinţa alimentelor pe care le consumă – studiu GfK

Românii sunt printre cei mai selectivi consumatori în ceea ce priveşte alimentaţia, în condiţiile în care peste 55% dintre aceştia sunt atenţi atunci când citesc etichetele despre conţinutul produselor pe care le consumă şi iau în calcul să nu conţină organisme modificate genetic sau grăsimi, relevă un raport GfK despre factorii care contează atunci când decidem ce mâncăm şi ce bem, realizat în 17 ţări.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 11:35
Românii, printre cei mai selectivi în privinţa alimentelor pe care le consumă - studiu GfK

Următorii factori foarte importanţi în cazul a jumătate dintre co-naţionali su nt ‘ingredientele organice’ sau ‘conţinutul redus de zahăr’.

Studiul GfK arată că, la nivel global, aproape jumătate dintre consumatori declară că atunci când citesc etichetele despre conţinutul produselor pe care le consumă iau în calcul în primul rând să fie fără zahăr şi fără ingrediente modificate genetic.

De asemenea, produsele cu conţinut scăzut de sodiu sau de sare ocupă locul trei în top, cu 45%. Următoarele în clasament, la egalitate (cu 44%) se găsesc produsele ecologice, cele cu cu conţinut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi şi produsele cu adaos de vitamine sau minerale.

‘Românii au acordat o importanţă mai mare tuturor criteriilor analizate faţă de media globală, cu patru dintre ele alese de peste jumătate dintre cei chestionaţi. La nivel global, nici o caracteristică nu a fost selectată de un procent atât de mare de consumatori, scorul maxim fiind de 48%. Acest lucru arată că, cel puţin la nivel declarativ, românii sunt mai atenţi la ce consumă decât majoritatea ţărilor analizate, fiind preocupaţi de sănătatea lor şi a familiilor lor’, se arată în raport.

Aşa cum era de aşteptat, persoanele din gospodăriile cu venituri mari au acordat o importanţă mai mare tuturor acestor caracteristici, comparativ cu gospodăriile cu venituri mai mici.

În rândul gospodăriilor cu venituri ridicate, cele mai importante caracteristici legate de conţinut sunt fără organisme modificate genetic (55%), cu conţinut redus de zahăr sau fără zahăr (54%) şi conţinut redus de sodiu sau de sare (52%).

În cazul celor cu venituri scăzute, cei mai importanţi factori se referă la organismele modificate genetic şi la conţinutul de zahăr, însă sunt menţionaţi de un procent semnificativ mai mic (44%, respectiv 43%). Al treilea factor cel mai important pentru acest grup are legătură cu produsele ecologice şi cele îmbogăţite cu vitamine sau minerale (41%).

Potrivit studiului GfK, chinezii sunt cei mai selectivi în ceea ce priveşte alimentaţia, dar nici românii nu sunt departe. China se află în fruntea listei pentru opt dintre cei nouă factori de decizie analizaţi. Excepţia se referă la produsele de provenienţă locală, unde Italia preia conducerea.

‘România se află pe a doua poziţie pentru cinci dintre caracteristici: fără organisme modificate genetic, fără grăsimi (în acest caz, clasându-se la egalitate cu China), provenienţă locală, conţinut de pre-sau probiotice şi fără gluten. La alte trei aspecte deţinem locul al treilea în top: produse organice, îmbogăţite cu vitamine sau minerale şi fără sodiu sau sare’, se mai arată în raport.

GfK a intervievat 23.000 de consumatori online în 17 ţări în vara anului 2017. Datele sunt ponderate pentru a reflecta componenţa demografică a populaţiei online în vârstă de peste 15 ani din fiecare ţară.

Media globală este ponderată pe baza dimensiunii fiecărei ţări, proporţional cu celelalte ţări analizate. Ţările incluse sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie şi SUA.Studiul pentru România este realizat în 2015, pe un eşantion de 1000 de utilizatori de Internet.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...