Joi, 5 decembrie, CFR Călători va decide cui atribuie un contract pe trei ani cu o valoare maximă de 50 de milioane de euro pentru reparaţia şi mentenanţa trenurilor „Săgeata Albastră” pe care compania le operează şi care au ieşit din garanţia de 10 ani pe care constructorul Siemens a oferit-o. La licitaţie concurează firme româneşti cu un gigant străin. Românii sunt reprezentaţi de Astra Vagoane Călători, compania care a asamblşat, la Arad, trenurile Săgeata Albastră şi firme din grupului lui Gruia Stoica, omul de afaceri care a eşuat în cumpărarea CFR Marfă. Ele se luptă cu gigantul francez Alstom.
Contractul de mentenanţă se încheie pe o perioadă de trei ani, are o valoare minimă de 1 milion de euro şi una estimată maximă de 50 de milioane de euro, reparaţiile se vor desfăşura la sediul adjudecatarului iar banii provin din bugetul propriu al CFR Călători.
Comisia de Licitaţii a CFR Călători este compusă din Valentin Dorobanţu, directorul companiei, Elena Miu, director economic, Carmen Popescu, directorul de achiziţii, Gabriel Protopopu, director mentenanţă, Liviu Pescăraşu, director material rulant, Teodor Gavriş, sef serviciu automotoare, Georgeta Manole, şef serviciu achiziţii şi Nina Botezatu, şef proiect.
Automotorul Desiro SR20D, popular denumit Săgeata Albastră, este construit de Siemens Germania la uzinele Astra Vagoane Călători Arad şi circulă pe căile ferate româneşti din 2003. În total, există în exploatare un număr de 120 de garnituri de tren.
Alstom este o obişnuită a contractelor cu statul fiind, printre altele, cea prin care se ocupă, de zece ani, de întreţinerea trenurilor Metrorex, prin care a câştigat sute de milioane de euro de la statul român. Alstom deţine şi trei depozite Metrorex unde efectuează reparaţiile.
Contractul de mentenanţă cu Alstom a fost semnat în 2003, durează până în 2018, şi avea o valoare totală de 240 de milioane de euro. Francezii trebuiau să primească anual circa 16 milioane de euro, însă, din 2003 şi până în 2011, la contractul-cadru iniţial s-au adăugat o serie de acte adiţionale astfel încât, în perioada 2007-2011, cheltuielile decontate de către stat ajunseseră şi la 45 de milioane de euro pe an. Întrucât povara pentru Metrorex devenise prea mare, în 2011, Ministerul Transporturilor a obţinut reducerea contractului cu Alstom cu o valoare de 30% pentru perioada rămasă până la încheierea sa.
Alstom este una dintre cele mai mari companii europene din domeniul transporturilor şi energiei, cu venituri anuale de circa 30 de miliarde de euro.