Românii şi bursa – Şeful BVB: Pentru prosperitatea economică a României este obligatoriu să avem şi o cultură investiţională
„Multă lume de aici se întreabă care e legătura directă între educaţie şi bursă. Aş vrea să spun că, pentru prosperitatea economică a României, a devenit obligatoriu să avem şi o cultură investiţională. Nu e un moft, ci este o chestiune care este demonstrată în alte economii pe care le-am văzut. Vrem să trăim mai bine, trebuie să avem şi această cultură investiţională. Cultura investiţională nu trebuie să fie doar în zona studiilor financiare. Cultură investiţională trebuie să aibă absolut toată lumea, indiferent de studiile pe care le are, pentru că trebuie să ştim cum să ne gestionăm banii pe care-i câştigăm datorită competenţelor pe care le căpătăm. Trebuie să avem o independenţă financiară la un moment dat, mai ales în contextul demografic al României. Este obligatoriu ca tinerii să conştientizeze acest lucru. Pe partea de antreprenoriat, persoanele care se gândesc să devină antreprenor trebuie să cunoască foarte bine ce înseamnă antreprenoriatul şi ce instrumente au la îndemână pentru a avea un business de succes”, a spus Tănase, scrie Agerpres.
El a adăugat că BVB derulează o serie de iniţiative, alături de parteneri instituţionali şi jucători de pe piaţa de capital, menite să ducă la educarea investitorilor.
„Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu stakeholderii pieţei de capital, au foarte multe demersuri în acest sens, lucruri concrete se întâmplă. Avem o strategie de dezvoltare a pieţei de capital asumată la nivelul Ministerului Finanţelor şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Avem decizii concrete prin care autorităţile încep să încep să pună pe această tabelă a priorităţilor din ce în ce mai sus dezvoltarea pieţei de capital. Am avut o listare anul trecut – Hidroelectrica – despre care foarte bine cred că ştiţi cu toţii, cu foarte multă participare din partea cetăţenilor din România, din partea investitorilor domestici. Avem un sistem de pensii privat mandatory în care contribuim cu toţii. Din păcate, nu ştim cu toţii că avem aceste contribuţii, însă ar trebui să crească şi acest awareness din punct de vedere al conturilor pe care le avem în acest sistem”, a adăugat şeful BVB.
Digitalizarea procesului educaţional şi cum poate face faţă România deficitului de forţă de muncă sunt doar câteva dintre temele de discuţie abordate, marţi, la cea de-a IV-a ediţie a conferinţei „Învăţământul superior din România, pe harta mondială a educaţiei”, eveniment organizat de DC Media Group.