Românii sunt analfabeţii financiari ai Europei
România se află la coada clasamentului în funcţie de cunoştinţele financiare pe care le au cetăţenii, se arată într-un studiu realizat de Standard&Poor’s pe baza unor întrebări legate de patru concepte fundamentale necesare atunci când cineva ia o decizie financiară: rata dobânzii de politică monetară, capitalizarea dobânzilor, inflaţia şi diversificarea riscului. Potrivit studiului, doar 22% dintre români au cunoştinţe financiare, acesta fiind cel mai mic procent din UE.
În medie, la nivelul UE, 52% dintre adulţi au cunoştinţe financiare de bază, în timp ce în ţări precum Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia procentul este de peste 65%.
În schimb, în sudul Europei ponderea celor care au aceste cunoştinţe este mai mică şi variază de la 45% în Grecia şi 49% în Spania. Italia şi Portugalia au printre cele mai mici procente din zona de sud a continentului, în timp ce în Bulgaria şi Cipru ponderea celor care cunosc finanţe este de 35%.
Cunoştinţele financiare sunt extrem de importante mai ales în vremuri când oamenii obişnuiţi au la dispoziţie tot felul de produse financiare. Astfel, cei care au aceste informaţii au capacitatea de a lua în mod conştient decizii referitoare la modalităţile prin care pot economisi sau investi.