Ambasadorul a fost întrebat în ce măsură românii reprezintă o problemă în Germania, în ceea ce priveşte forţa de muncă, având în vedere modul în care sunt percepuţi în Marea Britanie.
„Românii care trăiesc în Germania nu reprezintă nicio problemă şi vreau să subliniez acest lucru. Sunt puţin jenat să fiu nevoit să spun în public că noi preluăm un număr mare de forţă de muncă extrem de calificată din România, în aşa-numitul fenomen de brain drain. Acest lucru nu este deloc în avantajul României. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2014 vor putea lucra liber şi necondiţionat în toate domeniile şi sectoarele din Germania”, a răspuns diplomatul german.
Totuşi, el a precizat că sunt înregistrate situaţii delicate la nivelul anumitor oraşe, fiind vorba de persoane care simulează calitatea de angajaţi pentru a obţine ajutoare sociale.
„Mai există o mică parte de imigranţi care simulează calitatea de angajaţi pentru a beneficia de ajutor social. Nu este o problemă extinsă la nivel federal, ci una concentrată la nivelul oraşelor mari, cum ar fi Dortmund. Autorităţile locale sunt cele chemate să rezolve problema. Acest lucru a fost spus şi de dl ministru Friedrich (ministrul de interne al Germaniei, n.r.). E o problemă socială nouă, care impune rezolvarea la nivel federal a acestui fenomen. E mai degrabă o problemă bilateral româno-germană”, a mai susţinut Andreas von Mettenheim.