Românii vor ca ţara să se îndrepte spre Vest – sondaj INSCOP
Întrebaţi care cred că ar trebui să fie direcţia înspre care să se îndrepte România din punct de vedere al alianţelor politice şi militare la 25 de ani de la căderea comunismului, 86,1% dintre cei chestionaţi indică direcţia Vest (UE, NATO). 5,2% indică direcţia Est (Rusia), în timp ce 8,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, arată sondajul transmis marţi Agerpres.
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani susţin în proporţie de 84,5% direcţia spre Vest, cele cu vârsta între 31 şi 50 de ani se pronunţă în proporţie de 89,4% pentru acest lucru, iar 84,3% din persoanele peste 50 de ani susţin această direcţie.
La întrebarea ‘Care este, în opinia dvs. ţara care a influenţat cel mai mult, în bine, evoluţia României în ultimii 25 de ani?’ Statele Unite ale Americii conduc detaşat, cu 36,9%. Pe grupe de vârstă, împărtăşesc această părere 39,1% dintre persoanele care au între 18 şi 30 de ani, 38,9% dintre cele care au între 31 şi 50 de ani şi 34,3% dintre cei care au peste 50 de ani.
Clasamentul ţărilor care au influenţat în bine România în ultimii 25 de ani este completat de Germania (18,4%), Franţa (4,4%), Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%), Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă ţară, în timp ce 25,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
‘Alături de adeziunea faţă de democraţie, opţiunea consolidată a imensei majorităţi a românilor pentru Occident (UE, NATO) în dauna Eurasiei (Rusia) reprezintă marele câştig al ultimilor 25 de ani. Din punctul de vedere al valorilor şi al reperelor de civilizaţie modernă, românii nu mai au dubii. Atât populaţia, cât şi conducerea politică rezonează în aceeaşi direcţie – Vest, ceea ce face din România unul dintre cei mai puternici piloni occidentali în această parte a lumii’, apreciază Remus Ştefureac, director INSCOP.
Barometrul INSCOP – Adevărul despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.076 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.