Sandwich-urile, pizza, cartofii prăjiţi, hamburgerii, hot-dogii şi salatele vândute în restaurante tip fast-food au devenit cea mai comună alternativă la gătit a românilor tineri sau a familiilor cu venituri medii, indică un raport al Agenţiei pentru Agricultură a SUA (USDA) care citează studii ale companiei de cercetare Euromonitor. În 2015, românii au lăsat în acest tip de restaurante 0,47 miliarde de dolari, cu 3% mai mult decât în 2014, în timp ce numărul localurilor s-a majorat cu 2% până la aproximativ 1.800 de unităţi. Până în 2020, ritmul de creştere este estimat de către Euromonitor la 4% pe an, astfel că până în 2020 piaţa s-ar putea cifra la 0,57 miliarde de dolari.
Primul intrat pe piaţa locală a fast-food-ului, Mc Donald’s, a rămas şi acum numărul unu din punct de vedere al cotei de piaţă, însă vin puternic din urmă business-urile româneşti care se dezvoltă în mod independent, în afara unei francize internaţionale. Este vorba în primul rând despre Salad Box, care a ajuns al treilea cel mai mare jucător pe această piaţă condusă de Mc Donald’ s şi KFC. Din datele Euromonitor, compania românească înfiinţată în 2012 la Cluj de Dan Isai şi patru prieteni a ajuns la nivelul lui 2015 la o cotă de piaţă valorică de 4,2% faţă de 2,8% cu un an în urmă, devansând Subway, celebrul brand american intrat pe plan local în franciză. Este însă la mare distanţă de Mc Donald’s care controlează 42,6% din piaţă şi KFC care deţine o cotă de 24,9%. De altfel, industria fast-food din România continuă să fie dominată din punct de vedere valoric de francizele internaţionale, cu 69% din piaţa.
„Jucătorii independenţi au înregistrat cea mai dinamică creştere în 2015, raportând o creştere de 36% în valoare faţă de anul anterior. Cel mai important catalizator al acestei creşteri a fost Salad Box, un lanţ de restaurante care oferă mâncare sănătoasă şi naturală, a cărui popularitate a crescut foarte mult. De asemenea, brandul Spartan, care oferă mâncare grecească, a cunoscut o creştere importantă a business-ului în 2015, prin creşterea numărului de unităţi cu cinci, până la 16 restaurante”, se arată în analiza Euromonitor.
Din datele Euromonitor, Salad Box a raportat o creştere a vânzărilor de 63%.” Emma Salad SRL-D, compania care operează restaurantele Salad Box, continuă să beneficieze de o creştere puternică urmare a noutăţii conceptului care se concentrează pe legume proaspete şi salate de fructe. În ciuda fragmentării puternice pe acest segment de restaurante din punct de vedere al numărului de unităţi, fast-food-ul continuă să fie dominat de brandurile internaţionale celebre precum McDonald’s, KFC şi Subway”.