Românii vor cumpăra peste o tonă de aur în 2012, doar de la bancă
„În primele două luni ale acestui an s-au tranzacţionat 150 kg de aur, volume similare cu media lunară a anului trecut, dar de trei ori mai mari decât în aceeași perioadă din 2010. Cererea de aur a clienţilor de la BCR ar putea să egaleze vânzările de anul trecut, de circa 930 de kilograme, în condiţiile în care există, în continuare, interes din partea investitorilor “, a declarat Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al băncii, caer a fost racordat la cel similar al Erste Bank.
Anul trecut, tranzacţiile cu aur de la BCR au fost de 1.150 kg, unii clienţi închizându-şi „poziţii“ de 120 de kilograme.
„Unii dintre investitori au inchis poziţii mai vechi şi au redeschis altele noi, după corecţia de preț din ultimul trimestru“, a declarat Răzvan Furtună pentru Economica.net.
Mediul
Circumstanţele macroeconomice rămân favorabile menţinerii, dacă nu chiar creşterii cererii de aur.
„Pe de o parte dobânzile rămân real negative (sub nivelul inflaţiei, n.r.) şi, pe de altă, parte măsurile de tip QE (quantitative easing, infuzie de lichidităţi mai ales prin achiziţia de obligaţiuni de stat de la bănci, n.r.) au fost preluate şi în Europa de către cele mai importante bănci centrale“, explică bancherul de la BCR condiţiile favorabile menţinerii cererii de aur.
Altfel spus, sunt puţine alte oportunităţi de plasament la fel de sigure şi de eficiente, atâta vreme cât dobânzile sunt mici. Sistemul Federal Reserve ale SUA (FED, format din 12 bănci de emisiune, echivalentul băncii centrale, n.r.) a anunţat un plan de a păstra dobâzile la nivelul actual cel puţin până în 2013 – 2014, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de referinţă de douăo ori consecutiv.
Imitarea în Europa a măsurilor americane de tip QE sunt la originea calmării temerii pieţelor de criza datoriilor suverane europene, dar introduce în sistemul bancar lichidităţi care se vor duce şi spre aur, crescându-i cotaţiile.
„ Aşteptările analiştilor Erste Bank sunt că tendinţa ascendentă şi interesul pentru aur ca investiţie rămân ridicate, în contextul în care băncile centrale (inclusiv Banca Chinei) au început programe serioase de ajustare a rezervelor prin creşterea ponderii aurului“, apreciază Răzvan Furtună.
La sfârșitul anului trecut, China a luat locul Indiei în fruntea clasamentului celor mai mari consumatori de aur, iar valoarea investitiilor în aur financiar s-a apropiat de valoarea industriei bijuteriilor.
Aur şi bancheri pentru bogați
Aurul este unul din elementele favorite ale clienților serviciilor de private banking.
10 clienți ai BCR au mai mult de 10 kg fiecare. Numărul total al clienţilor avuţi ai BCR, care folosesc serviciile de private banking este de circa 2000 şi, în ultimii doi ani cei care au investit în aur se apropie de 450.
Valoarea investiţiilor în aur este de aproape 50 milioane de euro, la cursurile momentului. Volumul total al activelor aflate în administrare în departamentul de private banking este de 941 de milioane de euro.
Serviciile de private banking concentrează toate produsele oferite de o bancă şi de celelalte filiale ale grupului financiar ale acesteia în oferta unui singur administrator de active, aşa numitul „bancher personal“.
Anumite mutaţii în comportamentul bogaţilor României sunt semnalate de apetitul pentru aur al clienților bancari cu mari resurse, stimulat sau nu de crizele financiare, ca și de creșterea (până la 46%) a proporției de investiții din totalul averii pe care clienţii de private banking și-o lasă în grija bancherilor personali de la BCR.
„Românii au devenit conştienţi de faptul că există şi alte crize decât cea, continuă, în care au trăit din 1989 încoace şi că trebuie să-şi adapteze comportamentul financiar la ciclurile acestor crize. Au aflat că investiţiile imobiliare nu sunt un răspuns bun la toate problemele“, spune bancherul de la BCR.
Până în 2008, banii se ţineau în proprietăţi, iar în rest, în depozite pe o lună. „Acum orizontul termenelor de plasare a crescut simţitor spre un an“, constată Răzvan Furtună.
Criza a avut „meritul“ de a atrage atenţia investitorilor spre obligaţiuni, datorită randamentelor mari ale acestora. Bancherii personali de la BCR au prins ideea şi au oferit clienţilor lor posibilitatea de a cumpăra şi numai o obligaţiune de 1.000 de euro, inaccesibilă astfel în afara serviciilor deprivate banking.
BCR şi-a restructurat serviciile de private banking în ultimii doi ani nu doar prin creşterea nivelului minim de acces, de la 75.000 la 200.000 de euro, dar şi prin schimbarea abordării clienţilor.
„Până nu demult, accentul era pus pe dezvoltarea relaţiilor cu clienţii. Acum adăugăm la aceste competenţe ale „private bankeri“-lor noştri şi pe cele ce ţin de oferta de produse ale Grupului Erste şi şi de adaparea acestei oferte la dorinţele clienţilor, în funcţie de profilul de lor risc“, a declarat Răzvan Furtună pentru Economica.net.
De altfel, adaptarea ofertei la nevoile clientului a determinat restructurarea serviciilor în private banking şi personal banking, cele din urmă adresându-se clienţilor cu resurse mari de plasament iniţial, dar de până la 200.000 de euro.
Aur pentru popor
Şi mulţi dintre clienţii Piraeus Bank amatori de aur sunt de tip private banking, cam 100 dintre ei. Aceştia au cumparat cantităţi mai mari de 1 kilogram. Oferta Piraeus se adresează, însă, mai ales segmentului de retail.
Mai mult de 5.000 de români au cumparat aur sub formă fizică, de la lansarea ofertei pe piaţa românească, marea majoritate alegând cantităţi sub 50 de grame – de maxim 2.200 euro, iar peste 700 cumpărând monede de aur, potrivit oficialilor băncii.
În primele două luni ale anului trecut, clienţii Piraeus Bank au cumpărat peste 25 kg de aur şi 600 monede, mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
La Piraeus Bank aurul se vinde (în 7 martie) cu 195 de lei/g la comenzi sub 2000 de grame şi cu trei lei mai ieftin la comenzile peste 2000 de grame. Piraeus cumpără gramul cu 172 de lei
La BCR gramul de aur se vinde cu 186,45 lei/g, şi se cumpără cu 173,75 lei/g. Preţul aurului depinde şi de specificul ofertei.