Românii vor putea călători în SUA fără vize începând din luna martie, a anunțat ministrul de Externe Emil Hurezeanu

Românii vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
AGERPRES - mie, 08 ian. 2025, 17:39
Românii vor putea călători în SUA fără vize începând din luna martie, a anunțat ministrul de Externe Emil Hurezeanu

Şeful diplomaţiei române a explicat că, după un eveniment oficial ce va avea loc vineri la Washington, România va deveni cel de-al 43-lea stat din lume care nu mai are nevoie de vize, atunci când cetăţenii săi vor să călătorească în SUA. Până în prezent, obţinerea vizei de călătorie în SUA însemna pentru români inclusiv un interviu la Consulatul Statelor Unite ale Americii şi plata unei taxe.

„Unul dintre criteriile cele mai importante pentru acordarea acestui privilegiu a fost scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză. În ceea ce priveşte în mod concret calendarul previzibil – în 10 ianuarie are loc ceremonia oficială, se anunţă oficial de către secretarul Departamentului de Interne şi şeful misiunii diplomatice române la Washington; urmează ca această decizie să fie publicată în Monitorul Oficial al Statelor Unite şi nu se va întâmpla imediat, dar bănuiesc că, înainte de 20 ianuarie, Ziua inaugurării noii administraţii Trump”, a arătat Hurezeanu.

El a adăugat că pentru călătoria fără viză în SUA va exista pentru români „o perioadă de adaptare” tehnică a sistemului ESTA. „Este un sistem de transmitere a solicitărilor electronice pentru autorizarea unei călătorii în Statele Unite, care nu este o viză”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, din primăvară, românii vor călători fără vize în SUA.

„Această autorizare este pur şi simplu operaţiunea pe care o fac toţi ceilalţi cetăţeni ai lumii care călătoresc în Statele Unite fără viză. Dar, pentru a ajunge în acest moment, deci pentru o notificare prealabilă electronică a călătoriei în Statele Unite, trebuie să mai aşteptăm două luni şi jumătate, adică până în 1 martie. E vorba de o adaptare a sistemelor tehnice, de o acomodare. Din martie, românii vor putea călători aşa cum călătoresc toţi ceilalţi, sigur că nu fără această solicitare, autorizaţie, autorizare, notificare electronică de călătorie”, a spus Emil Hurezeanu, adăugând că şederea nu poate fi mai mare de 90 de zile.

Ministrul de Externe a apreciat eforturile făcute în direcţia includerii României în Visa Waiver.

„Pot să atribui toate meritele instituţiilor române care au contribuit la acest succes: Ministerul de Externe, condus de doamna Luminiţa Odobescu, ministerul de Interne, condus de către Cătălin Predoiu, alte instituţii ale statului, Guvernul României. De ce? Pentru că în interiorul Parteneriatului Strategic – şi nu suntem de ieri de azi parteneri strategici cu Statele Unite, dar abia în martie vom intra în Visa Waiver – există câteva căi de acţiune şi câteva obligaţii”, a afirmat Hurezeanu.

El a amintit că pentru a primi intrarea în Programul Visa Waiver exista cerinţa de natură statistică – sub 3% rata de refuz a solicitărilor de viză.

Aceasta, a indicat ministrul, a fost controlată şi obţinută între octombrie 2023 şi toamna anului trecut.

„Am ajuns la 2,6%. Au fost discuţii în cadrul dialogului strategic, anul trecut, în martie 2024, la Bucureşti şi cu alte prilejuri în SUA pe teme de securitate, pe teme de migraţie, pe teme de terorism, pe teme de aplicare a legilor. Acesta este motivul pentru care mai multe ministere au fost implicate şi acolo au fost obţinute progrese, pentru că este nu numai o facilitate pentru călătorul român în Statele Unite. Deja este foarte mare lucru şi e o răsplată binemeritată şi îndelung aşteptată”, a punctat Emil Hurezeanu.

El a evidenţiat şi avantajele economice ale includerii ţării noastre în Visa Waiver.

„Este o upgradare, dacă vreţi, o măsură suplimentară, o întărire a Parteneriatului Strategic, pentru că tot ce v-am spus în termeni de securitate, de migraţie, de apărare a frontierelor fac parte din conţinutul unui Parteneriat Strategic. Apoi, dincolo de îmbunătăţirea coeficientului turiştilor, vor exista mai multe călătorii în scopuri de afaceri. De asemenea, vor apărea şi beneficiile economice – investitori americani în România care călătoresc mai uşor, investitori români în Statele Unite”, a arătat ministrul de Externe.

Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, şi ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se vor întâlni vineri pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în Washington D.C., a transmis, miercuri, Ambasada României în SUA.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski se va întâlni în Germania cu principalii aliați ai Ucrainei
Zelenski se va întâlni în Germania cu principalii aliați ai Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că va participa joi la o reuniune în Germania în format Ramstein, care reunește principalii aliați ai Ucrainei, pentru a discuta despre......
Elena Lasconi crede ca indiferent de data alegerilor, românii vor altceva după 35 de ani
Elena Lasconi crede ca indiferent de data alegerilor, românii vor altceva după 35 de ani
Președintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidențiale, politicienii de la putere ...
Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat în Parlament abia în februarie
Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat în Parlament abia în februarie
Bugetul de stat al României va fi prezentat în cadrul coaliției de guvernare până la data de 27 ianuarie.
Protest al militarilor programat pentru 17 ianuarie
Protest al militarilor programat pentru 17 ianuarie
Organizațiile sindicale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au anunțat, miercuri seara, ...