Românilor le place să cumpere online: Comerţul electronic a crescut în 2011 cu aproape 25%

Economica.net
11 01. 2012

Creşterea a fost impulsionată de o serie de campanii şi promoţii desfăşurate de jucătorii din industrie. “Creşterea industriei este un fenomen natural, pe măsură ce industria evoluează şi atrage tot mai mulţi cumpărători, iar acest trend va continua şi în următorii ani. În 2011, atât magazinele online, cât şi procesatorii, băncile şi emitenţii de carduri au implementat campanii de încurajare a comerţului electronic, de comunicare a beneficiilor plăţii online, cu accent pe securitate, precum şi campanii de tip discount”, explică Cristian Herghelegiu, Country Manager ePayment, PayU Group. Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 138,8 milioane de euro, lunile cu cele mai mari vânzări fiind mai, iunie şi iulie cand volumul tranzacţiilor s-a ridicat la aproape 14 milioane de euro lunar.

Donaţii online

Spre deosebire de alţi ani, când doar anumite domenii înregistrau evoluţii spectaculoase, în 2011 creşterea s-a manifestat în aproape toate domeniile. “Dacă până de curând asistam la creşteri de 20-30-50% sau chiar mai mari în industrii consacrate, precum turism sau telecomunicaţii, în 2011 s-au înregistrat evoluţii şi pe alte tipuri de produse, cu utilizare recurentă, semn că are loc o diversificare semnificativă a coşului de cumpăraturi şi că achiziţiile online devin o obişnuinţă”, spune Marin Mitroi, director Romcard. Astfel, în 2011, s-au înregistrat creşteri mari la cumpărarea de flori – 29,62%, de jucării – 23,38%, cadouri -21,26% şi produse IT – 32%. Totodată, internetul se dovedeşte un canal foarte potrivit pentru organizaţiile non-profit, donaţiile online înregistrând o creştere de aproape 26% în 2011 faţă de 2010.

Cele mai scumpe tranzacţii, biletele de avion

La nivelul întregului an 2011, cele mai scumpe tranzacţii au fost realizate pentru achiziţia de bilete de avion – 9700 euro, pachete turistice – 8800 euro şi produse software – 6000 euro. Majoritatea tranzacţiilor au fost efectuate din România – 59.84%, dar şi din Italia – 14.71%, Spania – 5.82% sau Marea Britanie – 5%. “Dacă evoluţia volumului de cumpărături de produse mai scumpe depinde într-o bună măsură de tendinţele macroeconomice naţionale sau chiar internaţionale, mă aştept ca alte segmente, precum cărţile, florile, jucăriile etc să îşi menţină ritmul de creştere pe măsură ce plata online câştigă popularitate. Evoluţia pieţei va fi însă în mare parte influenţată de jucători noi din industrii diverse care au acum terenul pregătit şi a căror intrare va atrage şi cumpărători noi, precum şi de inovaţiile dezvoltate pentru cumpărătorii finali”, spune Cristi Herghelegiu.