Românul care a deținut cel mai mare lanț Carrefour Express vrea să cumpere cele 87 de magazine Profi și Mega Image scoase la vânzare. Vizează o rețea de 100 de unități August

Antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a creat și vândut ulterior, în 2008, rețeaua de magazine GSM Proton către Vodafone și a operat cel mai mare lanț de francize Carrefour Express, a intrat în negocieri pentru achiziția celor 87 de magazine Profi și Mega Image pe care olandezo-belgienii de la Ahold Delhaize trebuie să le vândă în cadrul tranzacției prin care a achiziționat lanțul Profi. Compania Pronto August, pe care o deține alături de familie și prin care operează deja 11 magazine de proximitate August în București, vrea să se extindă la nivel național și are în plan investiții de câteva milioane de euro pentru următorii ani. Pe termen mediu, retailerul vrea să ajungă la 100 de unități.
Alina Stanciu - lun, 09 dec. 2024, 18:06
Românul care a deținut cel mai mare lanț Carrefour Express vrea să cumpere cele 87 de magazine Profi și Mega Image scoase la vânzare. Vizează o rețea de 100 de unități August

Retailerul autohton Pronto August, companie antreprenorială care operează în București 11 magazine de proximitate August, a intrat în negoceri pentru achiziția celor 87 de magazine Profi și Mega Image pe care Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, s-a angajat să le înstrăineze pentru a putea cumpăra lanțul Profi, a declarat pentru Economica Gabriel Sandu, co-fondator și presedinte AGA Pronto August.

Compania vrea să se extindă astfel la nivel naționl prin replicarea conceptului actual de magazin de proximitate și are în plan investiții de câteva milioane de euro pentru următorii ani. Pe termen mediu, retailerul vrea să ajungă la 100 de magazine.

Pronto August (fost Pronto Mobile S.R.L.) a fost și cel mai mare francizat al Carrefour, ajungând în 2021 la o rețea de 15 magazine Carrefour Express  dintre care a vândut zece către Profi Rom Food,  în același an. De asemenea, din informațiile companiei, Pronto August este acum pentru a doua oară în negocieri cu Mega Image. În 2015, a negociat pentru alte trei spații (Mega Image Copilului nr 6, Mega Image Ștefan cel Mare nr 56 și Mega Image Icoanei nr 11-13) pe care le-a preluat, într-un final, alt operator.  Este vorba despre trei magazine în care a operat și retailerul vâlcean Annabella

„Suntem în stadiu preliminar al negocierilor, iar cu Mega Image nu se negociază niciodată ușor. Tot cu Mega Image, am negociat pentru preluarea a trei magazine în anul 2015. Atunci, Mega Image a propus Consiliului Concurentei ca măsura de a evita concentrarea economică să predea trei magazine, iar cumpărătorul desemnat netransparent le-a închis în mai puțin de doi ani. Acum, cu Mega Image parte a grupului Ahold Delhaize, sperăm că tranzacția să fie cu adevărat în spiritul stimulării sau măcar a păstrării unei reale concurențe pe piața de retail alimentar din România. Suntem interesați să ne dezvoltăm prin locații strategice care se potrivesc profilului nostru operațional și planurilor de expansiune,  iar magazinele din listă (cele 87 de spații n.red.)  îndeplinesc aproape toate criteriile”, a explicat pentru Economica Gabriel Sandu, potrivit căruia echipa August este formată din profesioniști care au acumulat experiență  din diverse posturi de conducere în companii lideri in retail precum Vodafone, Metro, Mic.ro și Carrefour.

„Decizia de a vinde magazinele noastre către Profi în 2021 a fost strategică, dictată de contextul de atunci legat de epidemia COVID 19, programul IMM INVEST și de obiectivele de afaceri pe termen scurt. Între timp, am realizat că există o oportunitate majoră de a construi o rețea de proximitate care să pună accent pe calitate, flexibilitate și adaptare locală, valori care nu sunt mereu prioritizate de lanțurile mari”, a mai adăugat acesta.

Antreprenorul mai spune că, la modul ideal, caută spații între 150 și 300 mp, amplasate în proximitatea zonelor rezidențiale sau de trafic intens, însă compania este dispusă  să-și  îmbunătățească modelul de afaceri si logistica pentru a putea administra eficient  toate cele 87 de magazine Mega Image și Profi.

„Ne propunem să preluăm toate magazinele, dacă este posibil și vânzătorul va fi dispus, sau un număr de spații care să răspundă cerințelor noastre logistice și comerciale, prioritizând orașele cu densitate mare a populației și zone bine poziționate (…) Pentru expansiunea rețelei August, avem un buget de câteva milioane de euro pentru următorii ani. Pe termen mediu, ne dorim să atingem 100 de magazine, iar pe termen lung, să devenim cea mai iubită marca de retail românesc la nivel național.”

 

Cum arată conceptul August

Lanțul August este format acum din magazine  de 150-300 de mp optimizate pentru proximitate în care se vând aproximativ 4.000 de SKU-uri, cu un nucleu de 500 produse care se regăsesc in toate magazinele. Compania își fidelizează clienții printr-un card și o ofertă inedită, plătește posesorilor cardurilor de fidelitate eventuale amenzi date de STB pentru neplata călătoriei.

Conceptul este gândit însă pentru a fi flexibil  și adaptabili la nevoile comunităților în care operează. Astfel, dacă tranzacțua cu Ahold se va finaliza, August vrea să replice conceptul actual, cu unele modificări.

„Vom adapta selecția produselor și serviciilor pentru a răspunde specificului local al fiecărei regiuni. Spre exemplu, știm deja ca fiecare magazin actual are un mix unic de produse si știm să facem față acestei diversități pentru că am identificat situații în care produse cu termen de garanție de doi ani au expirat pe Mihai Bravu, iar în August Burebista sunt pe lista POM (Produse Obligatorii în Magazin).

Pentru 2024,  compania estimează o cifră de afaceri cu peste 20% mai mare față de 2023, pe fondul diversificării serviciilor oferite și a creșterii numprului de magazine cu o unitate. Mai exact, compania a inaugurat la jumătatea lunii noiembrie o unitate August pe str Țepes Vodă din Sectorul 2 , într-o fostă locație PROFI.

„Trendul reflectă creșterea notorietății brandului, investițiile constante și apropierea față de clienți”, mai spune fondatorul.

Din datele Ministerului de Finanțe, în 2023, retailerul a raportat afaceri nete de peste 34 de milioane de lei și profit net de 240.451 de lei, având 64 de angajați.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
UNPR cere Guvernului, alături de patronatele din turism, să păstreze voucherele de vacanță
UNPR cere Guvernului, alături de patronatele din turism, să păstreze voucherele de vacanță
Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) susţine demersul patronatelor din turism solicitând să nu se elimine voucherele de vacanţă, deoarece ar avea consecinţe catastrofale pentru......
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Companiile de automobile prezente pe piața auto din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări mari în ...
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
Programul de  guvernare al noului Exevutiv Ciolacu, publicat și în Monitorul Oficial, are și o prevedere despre care ...
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea ...