Românul care face carnea din hamburgerii McDonald’s. Cum merge afacerea
Timp de 16 ani, familia Căzăcuţ din Botoşani a pus pe picioare un business de aproximativ 34 de milioane de euro, pornind de la comerţul cu câteva vite şi un punct de sacrificare rudimentar.” Cu 100 de milioane de lei vechi am preluat un abator destul de rudimentar. Erau câţiva angajaţi care lucrau într-un punct de sacrificare fix. Erau toţi banii pe care îi aveam”, povesteşte Iulian Căzăcuţ, directorul general al Doly-Com, societatea cu 300 de angajaţi care operează acum un abator modern în comuna Roma, judeţul Botoşani şi o fabrică de produse semipreparate din carne în Tunari, Ilfov.
Acesta a fost începutul, iar trei ani mai târziu, timp în care asistentul veterinar Căzăcuţ a continuat să investească, au apărut şi primele semne de creştere, ca efect al unui contract important de distribuţie pe care compania l-a semnat cu Metro (în 2001), retailer cu care colaborează şi astăzi. Investiţiile totale ale lui Căzăcuţ se cifrează la aproximativ 10 milioanede euro.
Primele exporturi
Patru ani mai târziu, de la poarta abatorului din Roma au început să plece camioane şi către pieţele externe, astfel că, în momentul de faţă în jur de 30% din cifra de afaceri a companiei este obţinută din operaţiuni de export pe pieţe precum Austria, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Germania, Bulgaria, Republica Moldova sau ţări din Orientul Mijlociu. Peste graniţă vând doar vită şi cal, deşi pentru piaţa internă abatorizează şi porc şi oaie.”Am început să exportăm cal în 2011, în Olanda şi Polonia.
Având contacte în diverse state europene am constatat că există cerere pentru cal şi cum eram autorizaţi, am început să exportăm”, a explicat pentru ECONOMICA.NET patronul Doly-Com.
Carne pentru Mc Donald’s
Exporturile au adus companiei mai multă vizibilitate în piaţă, astfel că, în 2006 au fost contactaţi de Esca Food Solution, unul dintre principalii furnizori de alimente ai McDonald`s, cu care au început să colaboreze. „Ne-au căutat ei pentru că aveau nevoie de o materie primă care să respecte toate standardele lor interne. Am furnizat materie primă pentru restaurantele din aproape toată Europa.Carnea de la noi pleca în Austria şi Italia”, povesteşte Căzăcuţ. Acesta spune că Doly-Com a colaborat în trecut cu două companii care furnizeaza produse alimentare pentru lanţul internaţional McDonald’s şi le-a livrat acestora doar materia prima (carne de vită). Astfel, în perioada 2006-2007, Doly-Com a furnizat carne de vita companiei Esca Food Distribution, la unitatile acesteia din Austria şi România, iar în 2011 a livrat către compania Inalca, din Italia.”Nu le livrăm în mod constrant, dar sunt perioade când importă de la noi.”, mai explică acesta. „Business-ul nostru nu depinde foarte mult de contractele cu McDonald’s, dar le livrăm şi câte 20 de tone de carne de vită odată. Noi încercăm să menţinem un echilibru, astfel că avem şi exporturi, dar vindem şi pe piaţa internă atât branduri proprii (Kravys şi Carpathian Beef) cât şi marcă proprie a unor reţele internaţionale de retail (Lidl, Kaufland, Mega Image etc)”.
Afectaţi de scandalul cărnii de vită-cal
Doly Com este una dintre cele două firme verificate de ANSVSA în urma scandalului declanşat în Franţa cu privire la carnea de vită înlocuită cu cea de cal, compania fiind exportatoare de cal. Deşi Autorităţile nu au găsit nicio problemă la Botoşani , iar francezii au recunoscut că problema nu era din România, oficialii companiei susţin că au avut pierderi din cauza scandalului. Am avut scăderi de aproximativ 20% la export. O parte dintre contracte s-au diminuat, iar o parte s-au întrerupt, în ţări precum Franţa şi Germania. Am şi renegociat unele contracte, sumele fiind cu 5-10% mai mici. Pe piaţa internă nu au fost probleme”, a declarat Căzăcuţ. Acesta a explicat că nu există o reticenţă a celor care cumpără de la el faţă de produsele lui ci o teamă a acestora că produsele fabricate în România nu vor fi primite bine de consumatorul final.
La carnea de cal, livrările la extern s-au redus cu până la 50%, în contextul în care consumatorul şi-a diversificat gusturile şi nu mai există la fel de mare interes pentru anumite sortimente, a mai spus patronul Doly Com.
Pentru 2013, Doly-Com are în plan menţinerea prezenţei pe pieţele externe, precum şi a profitabilităţii afacerii. Ei mizează pe faptul că exporturile se vor situa la nivelul anului trecut şi aşteaptă să intre pe noi pieţe cum ar fi cea a Rusiei, unde România nu poate momentan exporta.
McDonald’s România a transmis ECONOMICA.NET faptul că folosește, pentru produsele sale, exclusiv carne de vită provenită de la furnizorii Inalca Italia și OSI Germania. Acești doi furnizori nu lucrează cu producătorul Doly-Com, spun reprezentanţii companiei.