O nouă rundă de discuţii între reprezentanţii ROMATSA şi conducerea Ministerului Transporturilor (MT) a început marţi la Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care, pe 15 iunie, la ultima întâlnire dintre cele două părţi, nu au fost soluţionate toate solicitările controlorilor de trafic.
Pe 15 iulie angajaţii ROMATSA au intrat în grevă timp de 2 ore. Greva a afectat 40 de mişcări de aeronave la Aeroportul Otopeni.
Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, la ultima întâlnire dintre patronat şi sindicate mediată de reprezentanţii ministerului de resort, s-au discutat toate cele 14 revendicări ale sindicaliştilor, patru puncte fiind, în principiu, aproape de rezolvare.
‘La prima rundă de negocieri, am discutat toate cele 14 puncte. Am plecat acasă cu un gentleman agreement că în principiu patru puncte până a doua zi vor fi rezolvate – ne-am dat şi noi acordul şi patronatul – urmând ca, primind documentele pe care nu ni le-a dat niciodată (patronatul – n.r.) să pregătim materialele pentru întâlnirea de astăzi pe următoarele 8 puncte. Însă, ne-am blocat total. Pe acei generali nu îi interesează nimic. Nu am reuşit să facem nimic pentru că dânşii se cred într-o unitate militară: sunt generali şi secretizează documentele. Au secretizat statul de funcţii şi nu vor să ni-l pună la dispoziţie decât ca document secret. Dânşii trăiesc în armată, chiar dacă sunt pensionari foşti militari. Nu vor să ne dea acest document decât în condiţiile lor. Am vorbit la telefon cu domnul ministru, i-am explicat despre ce este vorba. Din punctul nostru de vedere este exclus, în acest moment, să continuăm aşa. Nu există nicio posibilitate, în opinia noastră, să mergem mai departe, împreună, pe acest drum cu aceşti domni generali. Cerem demilitarizarea ROMATSA, nu se mai poate continua în actualele condiţii. Cerem demisia sau demiterea actualei conduceri a ROMATSA!’, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Gabriel Tudorache.
Liderul sindical afirmă că actuala conducere, în loc să încerce să stingă conflictul vor să distrugă regia.
‘Aceşti oameni, în loc să facă ceva să stingă conflictul, de fapt nu ştiu cum să o distrugă. Se ocupă în aceste zile de un cod aerian prin care doresc să ne interzică dreptul legal la grevă. Până pe 13 este în dezbatere publică. Există pe site-ul ministerului un proiect ca să ne înlocuiască cu controlorii militarii. (…) ei se cred pe front şi, de fapt, noi nu suntem soldaţii dânşilor, noi suntem inamicul. Ne ameninţă, ne terorizează, ne taie din bani, încalcă orice lege. Trăiesc ca şi când ar fi în continuare într-o unitate militară. Ordinele nu se discută, se execută. Cu astfel de oameni, care nu au absolut nicio competenţă, pe domeniul aviaţiei civile, oameni care nu sunt în stare să managerieze, nu au posibilitatea să înţeleagă că în viaţa civilă există sindicate, există legea dialogului social, există contracte de muncă, care vor să instaureze dictatură militară nu se poate merge mai departe’, a spus Tudorache.
În plus, Tudorache afirmă că toate numirile şi hotărârile Consiliului de Administraţie luate în ceea ce priveşte noua organigramă a regiei sunt ilegale. De altfel, spun sindicaliştii, noua organigramă a fost făcută pentru a crea 46 de posturi doar în aparatul administrativ, în dorinţa de căpuşare a regiei. El a afirmat, în urmă cu o săptămână, că această nouă organigramă nu face altceva decât să creeze posturi doar în aparatul administrativ, în condiţiile în care, conform legislaţiei internaţionale, din peste 50 de centre de dirijare aflate în Europa trebuie să rămână doar şapte.
‘Noua organigramă nu face altceva decât să creeze posturi doar în aparatul administrativ, în condiţiile în care, conform legislaţiei internaţionale, suntem într-o competiţie de existenţă efectiv, pentru că din peste 50 de centre de dirijare în toată Europa trebuie să rămână doar şapte. Din acest motiv, am făcut eforturi deosebite în ultimii 7-8 ani, am redus numărul de controlori de trafic de la 360 la 250, am redus personalul tehnic de la 700 la 300, am redus în total de la 1.943 de salariaţi undeva la 1.517 salariaţi, pentru ca aceşti domni, care au venit aici cu comandă politică, să creeze o organigramă care are 1.618 posturi doar pentru aparatul administrativ. În aceste condiţii, nu văd unde este interesul naţional despre care tot vorbeşte domnul ministru Oprea, căruia i-am adresat o scrisoare deschisă şi l-am rugat să intervină. În niciun caz nu considerăm că interesul naţional este de a distruge această întreprindere şi de a nu mai avea servicii de trafic aerian să oferim din România’, a arătat, pe 15 iulie, liderul ATCOR.