Romgaz a cheltuit nejustificat peste 238 milioane de lei
„În urma analizei rezultatelor verificărilor efectuate de structurile Ministerului, Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi ale Curţii de Conturi au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate realizate de societatea Romgaz (…) În ce priveşte achiziţiile publice au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate, respectiv plăţi nejustificate pentru achiziţia de utilaje şi echipamente în valoare totală de 123,1 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Totodată, ministerul menţionează că anul trecut producătorul de gaze Romgaz a cheltuit în mod nejustificat în total aproape 115,3 milioane lei, sumele fiind „direcţionate către activităţi care nu au condus la îmbunătăţirea efectivă a activităţii companiei, ca rezultat direct al acestor acţiuni”.
Cele mai mari cheltuieli, respectiv 88,4 milioane lei, au fost pentru cursuri de perfecţionare personal, servicii juridice, servicii de audit financiar, tehnic, de reevaluare a mijloacelor fixe, servicii de mentenanţă şi asistenţă tehnică de servere, servicii de logistică, servicii de curăţenie, servicii de mentenanţă staţii de uscare, staţii de comprimare, servicii de pază şi securitate.
Costurile pentru deplasări şi diurne au cumulat aproape 8,6 milioane lei, iar pentru publicitate compania a cheltuit 5,5 milioane lei.
Romgaz a plătit 8,5 milioane lei pentru sponsorizarea unor organizaţii sportive şi 3,8 milioane lei pentru închirierea unor săli de conferinţe.
„În urma rezultatelor activităţii structurilor de control, MECMA va lua în cel mai scurt timp toate măsurile necesare atât pentru tragerea la răspundere, sesizând organele abilitate ale statului, mergând până la destituirea celor implicaţi, acolo unde este cazul, cât şi pentru prevenirea cheltuirii ulterioare nejustificate a banilor publici”, se mai arată în comunicat.
La mijlocul lunii mai premierul Victor Ponta afirma că va cere un control „riguros” la Romgaz şi Transgaz pentru a vedea cum s-au folosit banii, spunând că s-a terminat cu societăţile de stat „puşculiţe pentru partid”.
Romgaz a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de la 4,21 miliarde lei, în urcare cu 18%, iar profitul a crescut cu 58%, la 1,03 miliarde de lei.
Ministerul Economiei controlează un pachet de 85% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri.
Statul, prin Ministerul Economiei, intenţionează să plaseze pe piaţa de capital 15% din acţiunile Romgaz, în baza angajamentelor asumate către FMI. Oferta iniţială va fi cea mai mare din istoria BVB, analiştii considerând că statul ar putea încasa aproximativ 300 milioane euro.