Iată comunicatul companiei:
“Astazi, 30 martie 2022, a fost semnat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (în calitate de împrumutat) şi Raiffeisen Bank S.A. (în calitate de creditor), Contractul de împrumut bancar nr.37843/30.03.2022 în valoare de 325 milioane EUR, precum şi termenii și condițiile angajante aferente, în vederea acoperirii unei părți din prețul de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited.
Acest contract de împrumut bancar a fost semnat ca urmare a obţinerii aprobărilor corporative necesare, respectiv a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A., prin Hotărârea nr. 12/10 decembrie 2021, care prevede următoarele:
„Articol 1: Se aprobă contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane Euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, cu următoarele criterii de acordare:
garanții: fără garanții;
comision de acordare: 0 (zero);
comision de neutilizare: 0 (zero);
comision de rambursare anticipată: 0 (zero);
rata de dobândă pentru utilizare în EUR: EURIBOR 3M plus % marjă pe an (% marja conform celei mai bune oferte in cazul in care se încheie un singur contract de împrumut, sau % marja conform celor mai bune oferte în cazul in care se încheie doua contracte de împrumut);
maturitatea creditului: 5 ani de la data tragerii;
rambursarea creditului: rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit;
perioada de utilizare: 3 luni de la data semnării contractului de împrumut”
Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Romgaz a anunțat că va propune Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor revocarea deciziilor AGEA din decembrie 202 privind achiziţionarea acţiunilor deţinute de Exxon în Neptun Deep deoarece nu au produs efecte şi avizarea încheierii contractulului de vânzare – cumpărare în forma prezentată CA şi care va fi pusă la dispoziţia acţionarilor la data convocării AGEA.
Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul II anul current.
Preţul de achiziţie care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise va rămâne acelaşi şi va fi de 1,060 miliarde dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată.
La semnarea Contractului de Vânzare – Cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor o suma egală cu 106, milioane dolari, reprezentând avans/depozit.
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.