Romgaz ameninţă că lasă Bucureştiul fără căldură la iarnă

Economica.net
28 09. 2015
calorifere_08vt_25139700_88236600_82479000

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA a aprobat prelungirea contractului de livrare de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti SA până la data de 15 octombrie 2015, însă menţionează că „o posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care S.C. Electrocentrale București S.A. va prezenta, până la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de S.N.G.N. „ROMGAZ” – S.A.”, precizează un comunicat al Romgaz.

Astfel, „în situaţia nedorită” în care Electrocentrale nu prezintă acest program, Romgaz îi va tăia livrările de gaze naturale, începând cu data de 16 octombrie, susţine compania.

Directorul Elcen, Marcel Nicolaescu, a declarat luni pentru Digi 24 că datoriile totale către cei 4 furnizori de gaze se ridică la circa 550 milioane lei, datorii pe care compania le-a acumulat pentru că Radet nu plăteşte factura pe care Elcen le-o emite. Această factură este are două componente: caldura şi apa caldă.

„În fiecare an, incepand cu 2008, când s-a facut un protocol între Primărie şi Electrocentrale Bucureşti s-a stabilit că există o sumă restantă. S-a reeşalonat acea sumă, dar nu s-a respectat eşalonarea şi s-au acumulat datorii. Datoriile s-au acumulat determinat de faptul ca preţul în Bucuresti are 2 componente. O componentă care este asigurată de bucureşteni, şi bucureştenii sunt conştiincioşi şi şi-o plătesc, cei 50%, şi cealaltă 50% trebuie asigurată prin subvenţie de bugetul Capitalei”, a spus Nicolaescu la Digi 24.

Potrivit acestuia, datoria Radet către Elcen se ridică la un miliard de euro, sumă care include şi penalităţile şi dobânzile.

Romgaz este producător furnizor de gaze naturale. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Începând cu anul 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Electrocentrale Bucureşti asigură încălzirea Capitalei şi a municipiului Constanţa, folosind gaze naturale şi păcură. Compania administrează patru CET-uri în Bucureşti (Sud, Vest, Progresu şi Grozăveşti) şi CET Palas din Constanţa. În total, asigură alimentarea cu agent termic pentru circa 650.000 de apartamente.

La finalul iernii trecute, Electrocentrale Bucureşti avea datorii de circa 313 milioane de lei către furnizorii de gaze, Romgaz, Gdf Suez şi OMV Petrom. Compania spune, însă, că are de recuperat nu mai puţin de 3,8 miliarde de lei de la distribuitorul de energie termică din Bucureşti, Radet.