Romgaz estimează investiţii substanţiale ca să menţină în funcţiune termocentrala Iernut

Economica.net
19 10. 2013
romgaz_77715700_71799800

Romgaz a preluat centrala Iernut în luna februarie a anului curent de la altă companie de stat, Electrocentrale Bucureşti, în contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumpărat dar neplătit de la compania din Mediaş.

Prin această tranzacţie, Romgaz a devenit a doua companie din România, după OMV Petrom, care beneficiază de o hotărâre de guvern ce permite producătorilor de gaze şi electricitate să utilizeze gazele proprii pentru generarea electricităţii.

Termocentrala Iernut are o capacitate instalată de 800 MW, dar pentru acest este estimată să funcţineze cu doar 160 MW, potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti împreună cu anunţul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de preţ şi perioada de derulare.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

Operaţiunea este programată să înceapă marţi, cu o zi mai târziu decât au anunţat vineri reprezentanţii Departamentului pentru Energie, întrucât legislaţia prevede o perioadă de două zile lucrătoare între þprobarea prospectului şi lansarea operaţiunii.

Până în prezent, Romgaz a investit 43,1 milioane de lei în centrala Iernut şi anticipează investiţii „substanţiale” în această unitate. Termocentrala Iernut are o cotă de până la 5% din piaţa producerii de electricitate din ţară.

De la preluarea centralei Iernut, cheltuielile cu salariile ale Romgaz au crescut cu 8,6%, de la 225,1 milioane de lei, la 244,6 milioane de lei, ca urmare a creşterii cu 482 a numărului de angajaţi ai centralei Iernut.

Până la începutul anului 2016 capacitate de producţie a centralei Iernut va fi redusă de la 800 MW la 600 MW, întrucât două grupuri energetice vor trebui scoase din funcţiune din cauz că nu mai îndeplinec cerinţele de mediu.

Romgaz este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie, care deţine 85% din acţiuni. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,99%.