„Sunt în curs de execuție lucrări pregătitoare pentru forajul sondei 1 Cierne din perimetrul Svidnik, sonda urmând a fi forată în anul 2019”, arată compania în raportul consolidat pe anul trecut, unde prezintă succint şi situaţia din Slovacia: „- foraj 1 sondă de explorare 1 Cierne în perimetrul Svidnik; – reînnoire licenţă de furnizare; – studii geologice şi geofizice”
În acest perimetru, ultimul în care Romgaz mai are o participaţie în Slovacia, compania românească deţine 33% din drepturi, operator fiind Alpine Oil&Gas plc.
„În anul 2018, partenerul JKX s-a retras din asociere, în urma retragerii acestuia, Romgaz a preluat o cotă suplimentară de participare de 8,33%. De asemenea, în anul 2018 Romgaz a renunţat la perimetrele Snina şi Medzilaborce şi a fost redus perimetrul Svidnik la suprafaţa de 36,4 km². În anul 2018, s-au executat doar lucrări de interpretare seismică, lucrări geologice într-o mică măsură şi în rest au existat doar cheltuieli generale şi administrative pentru acest proiect”, arată Romgaz în acest raport.
Anul trecut, Romgaz a avut cheltuieli de doar 291.000 de lei legate de dezvoltarea acestui unic perimetru în care mai este implicată în Slovacia, adică doar 7% din cele 3,9 milioane de lei pe care le bugetase iniţial.
Acest anunţ al Romgaz este important în condiţiile în care, acum un an, compania românească a anunţat că renunţă la majoritatea operaţiunilor din Slovacia, motivând opoziția locuitorilor din zonă, a organizațiilor ecologiste locale, dar și a lipsei de sprijin din partea autorităților de la Bratislava.
în 2008, Romgaz a preluat 25% din drepturile aferente unui număr de trei perimetre petroliere din Slovacia, respectiv Svidnik (gaze naturale), Medzilaborce și Snina (țiței), în parteneriat cu Alpine Oil&Gas (50% și operator al concesiunilor) și JKX London (25%). Romgaz a investit în total 6,65 milioane euro în finanțarea lucrărilor de prospectare seismică, explorare și evaluare a zăcămintelor de pe cele 3 perimetre slovace, potrivit unui document al companiei de anul trecut.
Anul trecut însă, Romgaz a anunţat că renunţă la două dintre cele trei perimetre, şi a rămas, împreună cu Alpine Oil&Gas, doar în câmpul Svidnik, şi aici cu o suprafaţă redusă a concesiunii, dar cu o cotă de participare crescută de la 25% la 33%, ca urmare a preluării cu titlu gratuit a participației JKX London, care s-a retras din proiect.
Romgaz, societate deţinută majoritar de stat şi cel mai mare producător de gaze din România, a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, la afaceri de 5 miliarde.